Femeile care dorm puțin se îngrașa

Apropo.ro / 25.05.2006, 14:40
Femeile care dorm puțin se îngrașa
Femeile cu vârsta cuprinsa între 40 și 65 de ani se îngrașa daca nu dorm suficient, este concluzia unui studiu american asupra relației dintre greutatea corporala și somn, transmite AFP. Femeile care dorm, în medie, mai puțin de cinci ore pe noapte au cu 35% mai

Femeile cu vârsta cuprinsa între 40 și 65 de ani se îngrașa daca nu dorm suficient, este concluzia unui studiu american asupra relației dintre greutatea corporala și somn, transmite AFP.

Femeile care dorm, în medie, mai puțin de cinci ore pe noapte au cu 35% mai multe șanse de a se îngrașa cu minimum 15 kilograme, comparativ cu femeile care dorm cel puțin șapte ore, indica acest studiu prezentat la conferința anuala a American Thoracic Society din San Diego, California.

La studiu au participat 68.183 de femei de vârsta medie recrutate în cadrul unui studiu național asupra sanatații asistentelor medicale, care au fost supravegheate timp de 16 ani.

Participantele au indicat la începutul studiului câte ore dorm pe noapte. O data la doi ani ele le-au indicat cercetatorilor ce greutate corporala au.

În medie, femeile care dormeau mai puțin de cinci ore pe noapte cântareau, la începutul studiului, cu 2,5 kilograme mai mult decât cele care dormeau cel puțin șapte ore și au câștigat cel puțin 0,7 kilograme în cursul primilor zece ani.

„Aceasta creștere în greutate poate parea modesta, dar nu este vorba decât de o cifra medie pentru ca unele dintre participantele la acest studiu s-au îngrașat foarte mult”, a declarat doctorul Sanjay Patel, profesor la Universitatea Case Western Reserve a Cleveland, Ohio, coordonatorul acestui studiu. „Dar chiar și o creștere mai redusa poate mari riscurile de a dezvolta o boala cardiaca sau diabet”, a adaugat Patel.

Mediafax