Femeile, cele care aduc pacea în cuplu

De: Mihaela Enache / 05.07.2013, 12:00
Femeile, cele care aduc pacea în cuplu
Când un cuplu începe să se certe, femeia este cea care încearcă să mențină pacea, sugerează cercetătorii.

Potrvit lui Ashley Randall, de la Universitatea din Arizona, pentru cuplurile care cooperează bine între ei, bărbații tind să imite stare de spirit a partenerei, iar femeile încearcă să liniștească emoțiile partenerului.

Studiul a analizat 44 de cupluri heterosexuale din SUA, care locuiau împreună de aproximativ șase ani.

Oamenii de știință au monitorizat fiecare cuplu în timp ce aceștia discutau despre obiceiurile lor alimentare, exercițiile fizice și alte aspecte ale vieții de zi cu zi.

Subiecții au urmărit apoi videoclipuri cu ei, în timp ce au acordat punctaje pentru cât de pozitiv sau negativ se simțeau la acel moment în conversație.

Cercetătorii au analizat semnele de cooperare între parteneri, cum ar fi comunicarea deschisă, simpatie, ascultare activă și compromis.

Printre partenerii care au cooperat bine, partenerii au părut că cadă în roluri distincte specifice sexului, bărbații urmărind conducerea emoțională, iar femeile căutând să modereze emoțiile partenerilor.

Randall a sugerat că bărbații și-ar putea sincroniza în mod subconștient emoțiile cu cele are partenerei în timpul cooperării pentru a evita o discuție care să degenereze.