Femeile din Romania sunt platite mai putin decat barbatii, pentru joburi similare

De: Tanase Dragos - Marian / 19.09.2011, 09:58
Femeile din Romania sunt platite mai putin decat barbatii, pentru joburi similare
Un raport al Bancii Mondiale (BM) releva faptul ca femeile din Romania sunt platite in medie cu 10% mai putin comparativ cu barbatii pentru joburi similare si pentru acelasi nivel de instruire.

In Romania, dar si in regiune, femeile sunt angajate cu precadere in sectorul serviciilor, ceea ce se traduce in remuneratii mai mici decat cele ale barbatilor. Pe de alta parte, femeile remunerate corespunzator cu nivelul de pregatire profesionala nu au o voce destul de puternica in politica, in societate.

Potrivit raportului Bancii Mondiale, care va fi facut public integral in luna octombrie, la nivel mondial femeile reprezinta 40% din piata muncii, 43% din forta de munca in agricultura si peste 50% din numarul total de studenti. Raportul arata ca in ultimii 25 de ani s-a inregistrat un progres semnificativ la nivel global in reducerea diferentelor intre sexe in ceea ce priveste educatia, sanatatea si piata muncii.

Si totusi, in raport nu se specifica daca femeile sau barbatii lucreaza pe scaun sau in picioare. Ultimul trend in marile companii precum Google sau Facebook este lucratul la calculator stand in picioare! Se pare ca cei ce lucreaza stand in picioare sunt mult mai energici, la sfarsitul zilei, si elimina problemele medicale generate de statul pe scaun toata ziua.

Citeste declaratii ale reprezentantilor BM, despre raport, pe Mediafax.ro