Femeile însarcinate și consumul de vitamina E

Apropo.ro / 16.06.2006, 13:42
Femeile însarcinate și consumul de vitamina E
Experții avertizeaza femeile însarcinate sa nu consume suplimente care conțin vitamina E pentru ca aceasta ar putea avea efecte daunatoare asupra fatului. Profesorul Stuart Campbell, obstreticianul care a pus la punct ecografiile tridimensionale, a facut un apel public ca medicii

Experții avertizeaza femeile însarcinate sa nu consume suplimente care conțin vitamina E pentru ca aceasta ar putea avea efecte daunatoare asupra fatului.

Profesorul Stuart Campbell, obstreticianul care a pus la punct ecografiile tridimensionale, a facut un apel public ca medicii sa avertizeze asupra riscurilor consumului de vitamina E în cazul femeilor însarcinate, aceasta putând duce la nașterea de copii morți, greutate scazuta a nou-nascutului sau complicații în timpul nașterii.

Alt specialist, profesorul Andy Shennan, de la spitalul St Thomas din Londra, coordonator al studiului privind rolul vitaminelor E și C în producerea preeclampsiilor, a declarat ca femeile însarcinate iau des suplimente conținând aceste vitamine, fara a avea avizul medicului, având convingerea ca sunt bune pentru sanatate.

Cercetatorile anterioare au sugerat ca vitamina E, care este un antioxidant, previne avortul spontan și preeclampsia (o complicație serioasa care apare în timpul nașterii), în special în cazul în care este asociata cu vitamina C.

Dar doua studii recente aparute la Londra și în Australia, publicate în revistele de știința The Lancet și New England Journal of Medicine, au scos la iveala ca aceste concluzii sunt greșite.

Campbell este de parere ca vitamina E poate interfera cu abilitatea sistemului imunitar al mamei de a evita atacarea fatului ca pe un „intrus”. El este, de asemenea, de parere ca vitamina E poate întrerupe funcțiile placentei, care asigura nutrienții necesari fatului, și insista asupra riscului crescut ca acești copii sa se îmbolnaveasca de astm sau diverse boli de piele.

La studiul realizat în Londra au participat 2.500 de femei însarcinate cu risc crescut de a face preeclampsie. Femeile care au luat doze mari de vitamina E și vitamina C, începând cu a 14-a saptamâna de sarcina, pe toata perioada sarcinii au facut preeclamsie și au avut complicații grave la naștere.

„Se crede ca vitaminele sunt inofensive și bune pentru sanatate și nu exista nici un dubiu ca foarte multe femei însarcinate iau suplimente vitaminice fara consultul medicului”, spune profesorul Shennan.

Departamentul pentru sanatate din cadrul Health Supplements Information Service din Marea Britanie crede ca ar trebui conceput un supliment vitaminic destinat numai femeilor însarcinate, pentru ca unele vitamine sunt daunatoare, dar altele, precum acidul folic sau vitamina D, sunt foarte necesare pe perioada sarcinii.