Femeile însarcinate trebuie sa evite radiografiile

Apropo.ro / 28.04.2004, 14:39
Femeile însarcinate trebuie sa evite radiografiile
Femeile însarcinate ar trebui sa evite radiografiile, chiar și pe cele dentare, acestea determinînd nașterea unor copii cu o greutate redusa, transmite AFP, citînd un studiu publicat marți în Statele Unite. Legatura dintre radiografiile medicale și greutatea

Femeile însarcinate ar trebui sa evite radiografiile, chiar și pe cele dentare, acestea determinînd nașterea unor copii cu o greutate redusa, transmite AFP, citînd un studiu publicat marți în Statele Unite.

Legatura dintre radiografiile medicale și greutatea bebelușilor era cunoscuta, dar efectul razelor X în doza mica, utilizate frecvent pentru diagnostic dentar, nu a fost stabilit științific pîna acum.

„Avînd în vedere ca femeile nu sînt întotdeauna la curent cu faptul ca sînt însarcinate, nu este posibil sa eliminam complet radiografia dentara în timpul sarcinii. Daca însa acest obiectiv ar fi atins, numarul bebelușilor nascuți cu o greutate sub cea normala ar scadea cu 5%”, estimeaza autorii studiului publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA).

Pentru un bebeluș, greutatea normala la naștere este de peste 2,5 kilograme.

Cercetatorii de la Universitatea din Seattle au ajuns la concluzia ca efectele expunerii femeilor însarcinate la radiații de mica intensitate trebuie sa fie cercetate cu mai multa atenție.

Mediafax