Femeile militar dorm „la comun” cu colegii lor. Și nu le displace!

De: Marian Andrei / 25.03.2014, 12:30
Femeile militar dorm
Armata norvegiană experimentează, în câteva dintre unitățile sale, dormitoarele unisex.

A pune să doarmă în aceeași încăpere bărbați și femei ar putea fi considerat de unii un experiment periculos, dar cu toate acestea, femeile militar sunt mulțumite de rezultate, unul dintre acestea fiind încetarea hărtuirilor sexuale.

Pentru că distracție și pentru că informație! Noi te placem, tu ne PLACI?

Noile dormitoare unisex, în care sunt cazate două femei și patru bărbați, sunt deja operaționale de câteva luni la o bază militară din nordul Norvegiei.

Potrivit studiului „Armata – avantgarda, ariergarda și câmpul de luptă al egalității (între femei și bărbați – n.n.)”, femeile au raportat că impărțirea dormitorului cu bărbații le-au făcut să devină „unul de-ai lor”.

„Nu este nimic în neregulă cu dormitoarele unisex. După un timp, stereotipurile legate de sex (gen) au dispărut sau au devenit foarte puțin evidente”, spune  Ulla-Britt Lilleaas, una dintre autoarele studiului.

Lilleaas compară situația din această bază militară cu cea dintr-un centru de antrenament al Marinei Norvegiene, unde „cazarea” este făcută separat: „Acolo s-a ajuns la o dispută fățișă: ei și ele, bărbați și femei. Dincoace, s-a întărit spiritul de echipă și încrederea fiecăruia în ceilalți”.

Armata norvegiană nu este la prima sa măsură care pare ciudată. În noiembrie s-a decis ca o zi pe săptămână să se manânce numai mâncare vegetariană iar mai devreme, în august, li s-a permis militarilor să poarte părul lung dacă doresc, singura regulă fiin aceea că trebuie purtat în coadă (de cal sau împletită), așa cum stipulează regulamentele militare pentru femeile-soldat.