Femeile pot „mirosi” concurența

De: Mihaela Enache / 30.09.2013, 13:15
Femeile pot „mirosi
Doar o urmă de miros al unei femei, aflată aproape de ovulație, poate stimula nivelul de testosteron al altei femei, împreună cu dorința ei de a concura.

Principalul autor al studiului, Jon Maner, psiholog la Universitatea de Stat din Florida, a declarat pentru Discovery News, că ar putea fi speculat că femeile expuse la mirosul de ovulație pot deveni mai antagonice sau competitive.

Maner și co-autorul James McNulty au măsura nivelul de testosteron al femeilor înainte și după ce au luat un „damf” de pe tricourile purtate anterior de femei cu vârste între 18 și 21 de ani.

Grupul din urmă a purtat hainele atunci când s-au aflat la fertilitate maximă – zilele 13, 14 și 15 ale ciclului menstrual – și când s-au aflat la fertilitate redusă – zilele 20, 21 și 22.

Femeile care au purtat tricoul respectiv nu au fost implicate în activități sexuale, au făcut duș cu săpun și șampon fără parfum, s-au abținut de la a folosi parfumuri și deodorante, nu au fumat, nu au consumat alimente cu mirosuri, cum ar fi usturoiul.

În cadrul studiului, femeile expuse la mirosul unei femei aflate la fertilitate maximă a arătat un nivel mai ridicat de testosteron și mirosul unei femei cu fertilitate scăzută a determinat o scădere semnificativă a nivelului de testosteron.