Femeile saudite vor protesta conducând

De: Marian Andrei / 24.09.2013, 15:30
Femeile saudite vor protesta conducând
Protest inedit în Arabia Saudită împotriva interdicției de a conduce: acestea sunt chemate în număr cât mai mare să încalce interdicția pe 26 octombrie.

Cu puțin timp în urmă, pe rețelele sociale din Arabia Saudită s-a dat startul campaniei „Șofatul, alegerea noastră!”, care luptă pentru dreptul femeilor saudite de a conduce automobile.

Află prognoza meteo pentru săptămâna viitoare de pe vremea apropo

În numai două zile, mai mult de 8.000 de persoane, majoritatea femei, au răspuns favorabil chemării activiștilor, arătând că sunt dispuse să accepte riscul de a fi arestate și amendate.

Din cauză că Arabia Saudită nu dispune de un transport public pus la punct, femeile depind de soții lor, de rudele de sex bărbătesc sau de șoferi angajați pentru a merge la cumpărături, la școală, la muncă sau chiar la spital.

Deși teoretic nu este ilegal ca femeile să conducă, în anii ’90 a fost emisă o fatwa (decret religios) care interzice acest lucru. Acum doi ani, Consiliul Religios Suprem, Majlis al-Ifta’ al-A’ala, a arătat că acordarea acetei libertăți femeilor va conduce la scăderea numărului virginelor și la creșterea homosexualității și a pornografiei. O altă urmare ar fi creșterea prostituției și a ratei divorțurilor, se mai arată în documentul emis de Consiliu.

Potrivit mesajelor postate, protestul împotriva tradițiilor conservatoare ale regatului se va desfășura pe 26 octombrie, inițiatorii sperând că vor determina ridicarea acestei interdicții.