Fericirea costă mai mult, anul acesta

De: Marian Andrei / 03.12.2012, 17:40
Fericirea costă mai mult, anul acesta
Potrivit cercetătorilor, venitul perfect pentru a fi fericit este de 161.000 de dolari, mai mult decât dublu față de anul trecut, când era nevoie să câștigi doar 75.000 de dolari.

Bineînțeles că studiul are baze subiective, atât timp cât termenul de fericire nu este prea ușor de definit iar „banii nu aduc fericirea”. Mai mult, în ecuație intervine prozaica întrebare? „Ce luăm în calcul? Veniturile sau întreaga avere?”

Oricum, un studiu foarte popularizat făcut anul trecut a demonstrat că venitul optim pentru a fi fericit este de exact 75.000 de dolari. Peste această sumă, orice venit suplimentar aduce puțină sau deloc fericire „suplimentară”.

Anul acesta, studiul a fost mai elaborat, fiind făcut în 13 țări și luând în calcul mai mulți factori, el stabilind că venitul mediu care te face fericit este de 161.000 de dolari.

Totuși, există diferențe semnificative între locuitorii țărilor luate în calcul pentru efectuarea sondajului. Dacă locuitorii din Dubai au nevoie de cei mai mulți bani pentru a se simți fericiți (276.150 dolari), fiind urmați de cei din Singapore și de cei din Hong Kong (cu 227.553 dolari, respectiv 197.702 dolari), la polul opus se situează europenii. Germanii se simt fericiți cu doar 85.781 de dolari (cea mai mică sumă de pe listă), în timp ce francezii și englezii sunt „pe aproape” cu 114.000 dolari, respectiv 133.000 de dolari.

În cadrul sondajului nu s-a pus întrebarea de ce avere ar avea nevoie cineva ca să fie fericit, însă s-a întrebat de la ce sumă ar considera că s-ar simți bogat. Media răspunsurilor a fost de 1,8 milioane de dolari, și de data aceasta asiaticii având nevoie de mai mulți bani. De exemplu, locuitorii din Singapore s-ar considera bogați începând de la 2,91 milioane de dolari, în timp ce majoritatea americanilor s-ar considera bogați dacă ar avea un milion de dolari.

Tu la ce venituri consideri că ai fi fericit? Și ce avere ar trebui să ai ca să te declari bogat?