Festivalul de Film Central-European (CEFF) are loc la București, în iunie

De: Ana Obretin / 03.06.2022, 11:23
Festivalul de Film Central-European (CEFF) are loc la București, în iunie
Festivalul de Film Central-European (CEFF) va avea loc în București, la Cinema Muzeul Țăranului Român și Cinema Union, în perioada 16 – 19 iunie.
Anul acesta, Central European Film Festival prezintă „Metamorfoze”, o temă care dezbate capacitatea noastră de a ne adapta schimbărilor de după pandemie și în prag de război, potrivit organizatorilor, Asociația Euro Fest.
Tema va fi prezentată printr-o serie de scurtmetraje realizate de studenții UNATC și cinci producții românești. Astfel, va avea parte de o proiecție specială „Clouds of Chernobyl, regizat de Ligia Ciornei, dar vor fi prezentate și filmele „Călătoria lui Gruber”, „Nu te teme Iacob!” și „Rosenemil”, regizate de Radu Gabrea.
Concerte susținute de GOJIRA, Corina Sîrghi și Taraful Jean Americanu, Cvartetul Apollo mission, Dimitri’s Bats și vizionarea producțiilor realizate și cu Mihai-Alexandru Hash – Romanians live here – Moldova Documentary, Aluziva completează programul evenimentului.

Festivalul este dedicat anul acesta creatorului său, marele regizor Radu Gabrea, inițiatorul evenimentului și fondatorul asociației Euro Fest, în contextul în care, pe 20 iunie, se împlinesc 85 de ani de la nașterea sa. Radu Gabrea a murit în februarie 2017. 

Născut pe 20 iunie 1937, Radu Gabrea a debutat cu filmul „Prea mic pentru un razboi atat de mare”, după un scenariu de D.R. Popescu, care a fost premiată la Locarno în 1970. A regizat peste 20 de filme artistice, de televiziune si documentare. Între acestea se numără „Dincolo de nisipuri” (1971), „Ein Mann wie EVA” (1984), „Cocoșul decapitat” (2007), „Călătoria lui Gruber” (2008) și „O poveste de dragoste, Lindenfeld” (2014).
Foto: Asociatia Euro Fest/ Facebook