Festivalul de film El Gouna din Egipt, programat pentru luna octombrie, va avea loc în 2023

De: Nicoleta Lepădatu / 20.06.2022, 15:01
Festivalul de film El Gouna din Egipt, programat pentru luna octombrie, va avea loc în 2023

Festivalul de film El Gouna din Egipt, programat să aibă loc în luna octombrie 2022, va avea loc în 2023, au anunţat organizatorii, precizând că provocările globale nu au fost propice organizării evenimentului cultural, ţara fiind afectată de creşterea preţurilor ca urmare a războiului din Ucraina.

Pentru moment nu a fost stabilită o dată exactă pentru cea de-a şasea ediţie a festivalului de film arab care, în fiecare an, atrage vedete din întreaga regiune, însă nu numai. La ediţiile anterioare au participat şi staruri ale cinematografiei americane, precum Forest Whitaker şi Owen Wilson.

Festivalul a fost fondat de către magnatul imobiliar Samih Sawiris în oraşul El Gouna, de la Marea Roşie, la 450 de kilometri sud-est de Cairo. Această staţiune elegantă de pe litoral a fost ea însăşi creată în 1989 de familia Sawiris, cea mai bogată din Egipt.

În cadrul ultimei sale ediţii din octombrie 2021, festivalul a recompensat filmul egiptean „Feathers”, care câştigase un premiu la Cannes cu câteva luni mai devreme, creând controverse în ţară.

Afectat de o inflaţie galopantă, cheltuieli publice uriaşe pentru infrastructură şi o devalorizare brutală, Egiptul se află în discuţii cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) privind un nou împrumut, în timp ce bugetul ţării de circa 160 de miliarde de dolari este împovărat de o datorie publică care ajunge la 90% din PIB.

Foto: Profimedia Imges

CITEȘTE ȘI: Festivalul Anonimul 2022: 12 scurtmetraje românești, în competiție