Festivalul de la Berlin 2022: „Alcarras” a primit Ursul de Aur pentru cel mai bun film

De: Ana Obretin / 16.02.2022, 23:04
Festivalul de la Berlin 2022:

„Alcarràs”, de Carla Simón, o dramă despre o familie de fermieri catalani cultivatori de piersici, a câștigat premiul Ursul de Aur pentru cel mai bun film la Festivalul de la Berlin 2022. Anul trecut, premiul Ursul de Aur i-a fost decernat lungmetrajului „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, regizat de Radu Jude.

O dramă dulce-amăruie, „Alcarràs” prezintă vara unei ultime recolte înainte ca o familie, fermieri de generații, să fie evacuată de pe teren pentru a face loc dezvoltatorilor urbani.

CITEȘTE ȘI: Isabelle Huppert, căreia urma să i se decerneze Ursul de Aur onorific pentru întreaga carieră, nu poate ajunge la Berlin

Marele Premiu al Juriului – Ursul de Argint i-a revenit prolificului autor sud-coreean Hong Sangoo, pentru „The Novelist’s Film”, ]n timp ce franțuzoaica Claire Denis a câștigat Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor pentru „Both Sides of the Blade (Fire)”, despre triunghi amoros, cu Juliette Binoche, Vincent Lindon și Grégoire Colin.

Un premiu special al juriului a revenit „Robe Of Gems”, lungmetrajul de debut al regizoarei mexicane Natalia López. Actrița germano-turcă Meltem Kaptan a câștigat Ursul de argint pentru interpretare (trofeu neutru din punct de vedere al genului), pentru rolul din filmul lui Andreas Dresen „Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush”. Rabiye este o mamă care a luptat cinci ani pentru a-și elibera fiul nevinovat din închisoarea de la Guantanamo. Pentru același film, Laila Stieler a primit premiul pentru cel mai bun scenariu.

Festivalul de la Berlin 2022, o ediție redusă din cauza pandemiei

„Mutzenbacher”, un documentar al regizoarei austriece Ruth Beckermann, a câștigat premiul cel mai bun pentru cel mai bun film în secțiunea Encounters, menită să evidențieze peliculele care urmăresc „să promoveze lucrări îndrăznețe din punct de vedere estetic și structural, ale unor regizori independenți, inovatori”. În documentarul ei provocator, Beckermann i-a pus pe mai mulți bărbați, cu vârste cuprinse între 16 și 99 de ani, să participe la o audiție citind dintr-o carte încă scandaloasă: „Josefine Mutzenbacher, or the Life Story of a Viennese Whore, as Told by Herself”, publicată la Viena în 1906.

Câștigătorii Berlinale 2022 au fost dezvăluiți miercuri seară de juriul competiției internaționale prezidat de regizorul M. Night Shyamalan.

Din cauza pandemiei, Festivalul de la Berlin din acest an a fost redus la doar șapte zile, desfășurându-se în perioada 10 – 16 februarie. În următoarele patru zile, până duminică, va avea loc o serie de proiecții repetate ale filmelor din acest an, pentru publicul berlinez.

Prezentăm mai jos lista completă a câștigătorilor Festivalului de film de la Berlin 2022:

Competiția internțională

Ursul de Aur pentru cel mai bun film

„Alcarràs”, de Carla Simón

Marele premiu al juriului – Ursul de Argint

„The Novelist’s Film”, de Hong Sangsoo

Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor

Claire Denis, pentru „Both Sides of the Blade”

Premiul juriului – Ursul de Argint

„Robe Of Gems”, dir. Natalia López

Ursul de Argint pentru rol principal

Meltem Kaptan, pentru „Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush”

Ursul de Argint pentru rol secundar

Laura Bausuki, „Before, Now and Then”

Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu

Laila Stieler, pentru „Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush”

Ursul de Argint pentru contribuție artistică remarcabilă

Rithy Path, pentru „Everything Will Be Ok”

Ursul de Aur pentru scurtmetraj

„Trap”, de Anastasia Veber

Mențiune specială 

„A Piece of Sky”, de Michael Koch

Premiul pentru cel mai bun film de debut

Kurdwin Ayub, pentru „Sonne”

Premiul pentru cel mai bun documentar 

„The Myanmar Diaries”, de The Myanmar Collective

Secțiunea Encounters

Cel mai bun film 

„Mutzenbacher”, de Ruth Beckermann

Premiul special al juriului 

„See You Friday, Robinson”, de Mitra Farahani

Premiul pentru cel mai bun regizor

Cyril Schäublin, pentru „Unrest”

CITEȘTE ȘI: Festivalurile de film de la Berlin și Sundance nu își modifică deocamdată planurile pe fondul temerilor privind Omicron

Foto: Profimedia Images