Festivalul Național de Teatru va avea loc între 24 și 31 octombrie

Apropo.ro / 29.10.2004, 17:34
Festivalul Național de Teatru va avea loc între 24 și 31 octombrie
Ediția a XIV-a a Festivalului Național de Teatru va aduce în fața bucureștenilor 19 spectacole, în perioada 24-31 octombrie, se arata într-un comunicat remis MEDIAFAX. Deschiderea oficiala a festivalului va avea loc pe scena Odeonului, cu spectacolul "Electra" dupa

Ediția a XIV-a a Festivalului Național de Teatru va aduce în fața bucureștenilor 19 spectacole, în perioada 24-31 octombrie, se arata într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Deschiderea oficiala a festivalului va avea loc pe scena Odeonului, cu spectacolul „Electra” dupa Sofocle și Euripide, în regia lui Mihai Maniuțiu, o producție a Teatrului de Stat din Oradea.

Cortina se va lasa în urmatoarea duminica, pe 31 octombrie, cînd va fi prezentat spectacolul de gala „Noiembrie” de Ana Maria Bamberger, în regia lui Alice Barb. Producție a Teatrului Național din București, acest spectacol este un recital susținut de Olga Tudorache, sarbatorita la cei 75 de ani ai sai.

În total, timp de o saptamîna, se vor derula 19 spectacole, grupate de directorul artistic al ediției din acest an, criticul de teatru Ion Parhon, în trei secțiuni oficiale: Spectacole pentru toate anotimpurile, Recitaluri și Tineri artiști pe drumul performanței. Potrivit organizatorilor, opțiunile directorului artistic raspund nu doar nevoii noastre de admirație, ci și nevoii noastre de contestație: admirație fața de stilul regiei și performanța interpretarii; contestație fața de derapajele lumii în care traim.

Printre spectacolele din program se numara „Casatoria” de Gogol, regia Yuri Kordonskiy (Teatrul Bulandra), „Cum doriți sau Noaptea de la spartul tîrgului” de Shakespeare, regia Silviu Purcarete (Teatrul Național din Craiova), „Poker” de Adrian Lustig, regia Alexandru Tocilescu (Teatrul de Comedie), „Omul cel bun din Sîciuan” de Bertold Brecht, regia Bocsardi Laszlo (Teatrul „Tamasi Aron” din Sf. Gheorghe).

Eugene Ionesco va fi reprezentat în festival prin doua montari: „Jacques sau supunerea”, regia Tompa Gabor (Teatrul Maghiar de Stat din Cluj) și „Scaunele”, regia Felix Alexa (Teatrul Bulandra și Institutul Francez).

Regizorul Radu Afrim va fi și el prezent cu doua creații: „Mansarda la Paris cu vedere spre moarte” de Matei Vișniec (Teatrul Național din Cluj) și „Plaja” de Peter Asmussen (Teatrul „Maria Filotti” din Braila).

„Iona” cu Virgil Ogașanu și „Oratorul pisicilor turbate” cu Ilie Gheorghe sînt cîteva dintre recitalurile din festival.

De la ora 22.00 sînt programate o serie de spectacole realizate mai ales de tineri creatori, printre care „Stop the Tempo”, text și regie Gianina Carbunariu (Teatrul Luni), „Preludiu prelungit” de Frederick Stroppel, regia Alexandru Berceanu (Teatrul Luni) și „Îngrijitorul” de Harold Pinter, regia Crenguța Țolea (Studioul Casandra).

Ca și la edițiile precedente, festivalul nu are caracter competitiv, fiecare trupa participanta urmînd a fi distinsa cu trofeul conceput de Dragoș Buhagiar. Un element de continuitate, care da identitate evenimentului, ramîne imaginea grafica semnata de același scenograf.

Festivalul se vrea o sarbatoare dublata de spirit critic, un test de luciditate și un prilej de reflecție. În acest sens, directori de teatre și festivaluri, regizori, critici, dramaturgi, secretari literari din țara, alaturi de personalitați de pe hotare sînt invitați sa dialogheze și sa polemizeze pe marginea spectacolelor, sa participe la colocviile și la lansarile de carte din program.

Criticul de teatru Alice Georgescu va modera, de pilda, un colocviu cu tema „Festivaluri la ora adevarului”, iar Andreea Dumitru, unul despre „Arta spectacolului, între performanța și mediocritate”.

De asemenea, iubitorii de teatru din țara vor avea posibilitatea sa intre în atmosfera festivalului, urmarind în 29 octombrie, de la ora 22.00, pe TVR Cultural, spectacolul „Eu, Rodin” de Patrick Roegiers, în regia lui Mihai Maniuțiu și coregrafia lui Marc Bogaerts.

Informații legate de desfașurarea ediției a XIV-a a Festivalului Național de Teatru sînt accesibile pe site-ul oficial, la adresa www.port.ro/fntcaragiale2004.

Festivalul Național de Teatru este organizat de Ministerul Culturii și Cultelor și UNITER, împreuna cu Societatea Româna de Televiziune, în parteneriat cu Asociația Internaționala a Criticilor de Teatru – Secția Româna și Universitatea Naționala de Arta Teatrala și Cinematografica.

Mediafax

Tags: