„Fiare Vechi”, de la trupa The Bridge Committee

De: Nicoleta Nicolae / 30.03.2015, 10:18
JAZZ 8 şi Kent Archie, cei doi membri ai trupei The Bridge Committee, au lansat pe canalul lor oficial de Youtube, videoclipul piesei ”Fiare Vechi”. Piesa se regăseşte pe albumul ROMANGLISH, ce va fi lansat oficial pe 23 aprilie, în Club Colectiv.

„Fiare Vechi” încearcă să surprindă Romania, cu binele şi cu răul ei, prin filtrul celor doi componenţi ai trupei a căror experienţă în ceea ce o priveşte diferă enorm, datorită originilor, percepţiilor şi istoriei culturale a acestora, unul fiind născut şi crescut aici, iar celălalt venind de pe un alt continent.

Atunci când Kent Archie s-a mutat pentru prima dată într-un cartier din Bucureşti, auzea în fiecare dimineaţă acelaşi strigăt: ”Fiare vechi, cumpărăm…”. Iniţial a crezut că este vorba despre o persoană care se pierduse şi cineva care o caută strigând-o. A început să se întrebe din ce in ce mai des ”cine naiba ar fi atât de aiurit încât să se piardă în fiecare dimineaţă? Cine o fi acest Fiare Vechi?”.

Povestindu-le prietenilor săi români despre persoana aceasta misteriosă care se pierde în fiecare dimineaţă, a aflat ce înseamnă, de fapt, strigătul acela. După ce a înţeles, a fost puţin dezamăgit de faptul că povestea din spate nu era exact ce îşi imaginase el, însă îi plăcea foarte mult cum ecoul vocii acelei femei se răspândea prin cartier, aşa că şi-a propus să se trezească, dis de dimineaţă, să vadă cine este acestă persoană.

”Am fost uluit. Cum putea acea femeie să aibă o voce atât de puternică, încât să penetreze zidurile de beton fără nici o problemă? Din acel moment, mi-a rămas în minte strigătul şi am ştiut că va trebui să fac o piesă din asta” afirma Kent Archie despre piesa Fiare Vechi.

”Mi-a plăcut enorm faptul că imaginaţia lui Kent a fabricat o poveste cu oameni care se pierd prin cartiere ca să justifice un strigăt cu care eu sunt obişnuit din copilărie. Mi-am dat seama că sunt extrem de obişnuit cu un lucru pe care, dacă stai şi-l analizezi în profunzime, realizezi că este sinteza vremurilor în care trăim şi nu glumesc când spun asta. România din ziua de astăzi este un teritoriu cu un aer nostalgic, când vine vorba de „gloria trecutului”, pe care unii oameni la costum încearcă să-l vândă pe bucăţi, iar alţi oameni în zdrenţe strigă de foame prin el până şi pentru fier vechi. Ce au românii în comun dacă generalizăm un pic? Faptul că majoritatea lor a fost hrănită în copilărie cu tocaniţă de „lasă bă că merge aşa!”. Ce am devenit? O ţară care acum doarme de felul ei. Doarme mult cu gândul la trecut şi la ce a fost cândva când se vorbea în lung şi-n lat despre domnitorii ei viteji şi despre tot ce au realizat ei, despre Hagi, Nadia Comăneci etc. şi e trezită, din când în când, de strigătul unora cărora le-a ajuns cuţitul la os. Deci…în spiritul albumului nostru ROMANGLISH –  Fiare vechi!… everybody!”, afirmă Jazz 8 despre noua piesă.The Bridge Committee se pregătesc intens de lansarea albulului lor de debut, ROMANGLISH.  Aceasta va fi pe 23 aprilie, în Colectiv. Albumul este format din 15 piese şi conţine atât hituri cunoscute precum ”Fuck that”, ”Jur pe Roşu”, ”Fresh Air”, ”Galaţi colţ cu Cleveland”, ”Fiare Vechi” cât şi colaborări cu artişti precum: DOC, Deliric, Vlad Dobrescu, Nwanda, Silviu Paşca etc.  

The Bridge Committee:

Facebook: http://www.facebook.com/The.Bridge.Committee
Twitter: http://twitter.com/BridgeCommittee
Youtube: http://www.youtube.com/user/TheBridgeChannel
Soundcloud: http://soundcloud.com/the-bridge-committee