Fidelitatea în cuplu, demonstrată științific

De: Gabriela Voicu / 18.01.2014, 16:25
Fidelitatea în cuplu, demonstrată științific
Ce se întâmplă în creierul unui bărbat când își găsește "aleasa"? Cercetătorii de la Universitatea din Bonn, Germania, au realizat un studiu interesant în acest sens.

Oxitocina, secretată de hipotalamus, este „responsabilă” pentru apariția instinctului matern și pentru legătura pe care o dezvoltă bebelușii cu mamele, imediat după naștere, dar totodată poate face ca persoanele iubite să pară în ochii partenerului mult mai atractive decât alte persoane străine, cel puțin la fel de atrăgătoare.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

Cercetătorii de la Universitatea din Bonn, Germania, au demonstrat acest lucru în cadrul unui studiu la care au participat 40 de bărbați tineri implicați în relații de cel puțin șase luni și care s-au declarat îndragostiți de partenerele lor. Cu ajutorul unui spray nazal, aceștia au inhalat oxitocină, respectiv o substanță cu efect placebo, în timp ce au privit fotografiile partenerelor, concomitent cu cele ale unor femei atractive pe care nu le văzuseră niciodată.

Bărbați care primiseră doza de oxitocină au experimentat o intensificare a activității creierului în zonele responsabile pentru plăcere și dorință, în momentul în care au văzut fotografiile iubitelor. Nu s-a observat același efect când au privit fotografiile femeilor străine. Foarte important este că bărbații nu au simțit o creștere a apetitului sexual.

Autorii studiului spun că efectele acestui hormon nu doar că îi face pe parteneri mai atractivi în ochii iubiților, ci îi și determină să-și piardă interesul pentru alți potențiali parteneri. Așa se explică și de ce oamenii se atașează de persoanele cu care fac sex.