Fie o iubești, fie o… adori! Sake, băutură „plecată” din Japonia către fanii din lumea întreagă

Apropo.ro / 11.03.2022, 10:21
Fie o iubești, fie o... adori! Sake, băutură „plecată” din Japonia către fanii din lumea întreagă

Care sunt primele lucruri care îți vin în minte când te gândești la Japonia? Delicatese precum sushi și sashimi, poeme haiku, instrumentul koto, ceremonia ceaiului și samuraii sunt doar câteva dintre simbolurile asociate cu Țară Soarelui Răsare.

Însă, din această lista nu putea lipsi sake, băutură națională a Japoniei. Cu o istorie bogată și arome discrete de fructe, malt și alte condimente, această licoare face parte din istoria și cultură specifică acestei țări. De altfel, nu vei întâlni nicăieri în lume o băutură cu gust asemănător.

Descoperă, în cele ce urmează, mai multe detalii despre băutură care se potrivește de minune cu sushi și sashimi, însă care poate fi savurată și alături de alte preparate din carne de porc sau peste.

Istoria băuturii tradiționale japoneze

În Țară Soarelui Răsare, există peste 1800 de fabrici care produc această băutură. În general,  sake se prepară  în timpul iernii, moment în care poți vizita una dintre aceste distilerii pentru a observa ritualul de obținere al unui lichior iubit oriunde pe mapamond.

Deși nu se cunoaște care este originea exactă a băuturii, se știe că aceasta este una dintre cele mai vechi tipuri de alcool din lume. Sake se consumă în cadrul unor ceremonii importante, precum nuntă, însă este folosit și pentru purificarea templelor. Cultura Japoniei se află în strânsă legătură cu acest lichior, cunoscut și sub denumirea de „băutura zeilor”.

Ce conține băutura națională a Japoniei?

Ingredientele de bază utilizate pentru prepararea acestei băuturi sunt orezul alb, apă care izvorăște din inima munților, culturile de koji (orez care conține spori de aspergillus) și drojdia. După ce au fost amestecate, acestea sunt fermentate după metoda tradițională, care a fost perfecționată de-a lungul timpului.

Deși există și varianta nefiltrată de sake, majoritatea producătorilor preferă să filtreze această băutură, obțînând un lichid cu aspect auriu și cu un conținut alcoolic situat între 15% și 20%. Anumite sortimente au gust și miros de fructe, însă există și câteva variante care nu au deloc aromă.

 

Cum se servește?

Dacă ajungi pe „pământul japonez”, vei găsi această băutură în fiecare bar și restaurant. De altfel, japonezii spun că mai bine te vezi o dată cu un om și savurezi un pahar de sake decât să te vezi de o mie de ori cu același om și să nu împărțiți deloc această băutură.

Totuși, cum se servește băutura japonezilor? Ea poate fi savurată la diferite temperaturi, această fiind o alegere care depinde de tip, de anotimp, precum și de preferințele personale. O băutură premium este adesea savurata rece sau la temperatura camerei în timp ce sortimentele mai ieftine se servesc calde.

În mod normal, băutura tradițională japoneză se servește într-un pahar pus peste masu, o cutie de lemn, ori în ceșcuțe speciale, denumite ochoko. Dacă te afli într-un grup, trebuie să aștepți că cineva să îți toarne băutură în pahar, favoare pe care o vei întoarce la rândul tău.

Așadar, nu mai sta pe gânduri! Accesează magazinele de specialitate pentru a descoperi sortimente alese din băutura națională a Japoniei. Astfel, vei putea descoperi pe cont propriu de ce este atât de iubita această băutură cu origini în Țara Soarelui Răsare.