Fii libera sa vezi perfect!

Apropo.ro / 02.03.2006, 13:07
Fii libera sa vezi perfect!
Iarna vrei sa nu ți se mai abureasca ochelarii (sau pur și simplu nu mai ai chef de ei), iar de trei ori pe saptamana vrei sa sari în voie la sala de sport? Exista o opțiune senzaționala: lentilele de contact. Iar daca nu ai probleme cu vederea, dar la rochia mov

Iarna vrei sa nu ți se mai abureasca ochelarii (sau pur și simplu nu mai ai chef de ei), iar de trei ori pe saptamana vrei sa sari în voie la sala de sport? Exista o opțiune senzaționala: lentilele de contact. Iar daca nu ai probleme cu vederea, dar la rochia mov dintr-o seara speciala dorești sa-ți „asortezi” niște ochi verzi, e foarte simplu: lentilele cosmetice pot fi folosite de catre orice persoana cu ochi sanatoși. Trebuie doar sa respecți cateva reguli.

Lentilele de contact au doua orare de viața. Unele pot fi purtate doar ziua – ceea ce înseamna ca în fiecare seara, la culcare, trebuie sa le scoți –, altele pot fi purtate și peste noapte. Ultimele se numesc lentile de port prelungit. Diferența de baza între aceste doua tipuri de lentile de contact consta în faptul ca acelea cu purtare prelungita îți permit o mai buna oxigenare a corneei, de cateva ori mai mare decat în cazul celor zilnice.

Îți place clasicul
Lentilele de contact moi convenționale pot fi purtate cel mult un an. Cele mai frecvent întalnite sunt lentilele de contact lunare, care pot fi purtate doar 30 de zile. Acestea trebuie scoase în fiecare seara și pastrate peste noapte într-o soluție speciala care le curața și le dezinfecteaza. Din punct de vedere financiar, sunt convenabile. Daca nu vrei sa te complici cu soluția de întreținere, ai varianta lentilelor de contact de o zi (dispozabile) care sunt facute pentru o singura purtare. La sfarșitul zilei le arunci și începi ziua urmatoare cu lentile noi. Probabil vei plati mai mult decat pentru o lentila convenționala, dar vei avea beneficiul unei lentile de contact proaspete în fiecare zi.

La foc continuu o luna
Lentilele de contact cu purtare continua aduc cu ele o inovație medicala și tehnica de excepție (sunt produse din silicon-hidrogel). Acest tip de lentile furnizeaza mult mai mult oxigen ochiului decat lentilele convenționale. Unele lentile de contact pot fi purtate continuu pana la 30 de zile și nopți. Și mai au și alte atuuri:

• Pot aduce beneficii similare cu cele care reies din corectarea defectului de vedere printr-o operație cu laser.

• Ai ochi mai sanatoși pentru ca lentilele din silicon-hidrogel sunt rezistente la diverse depuneri.

• Ai scapat de rutina zilnica a curațarii și dezinfectarii lentilelor de contact.

Lentile moi vs ochelari clasici
În general, orice persoana care are nevoie de ochelari este un posibil candidat pentru lentilele de contact. Sa vedem cateva avantaje ale lentilelor de contact moi, ca alternativa la clasicii ochelari:

• Nu se aburesc.

• Nu trebuie curațate în timpul purtarii.

• Sunt evitate accidentele cauzate de o eventuala spargere a lentilelor de ochelari.

• Ofera libertate de mișcare.

• Pot fi purtate de persoane care au diferența dioptrica mare între cei doi ochi.

• Nu au o greutate proprie considerabila.

• Largesc campul vizual, înlatura aberațiile optice tipice de la marginea lentilei de la ochelari.

• Exista un risc foarte mic de dislocare.

Meseria mea e schimbarea
Dintre vedetele de la noi, Roxana Ciuhulescu are, poate, cea mai impresionanta colecție de lentile de contact cosmetice. Ea nu se sfiește sa declare ca își schimba zilnic culoarea irisului, în funcție de dispoziție, de haine sau, daca e cazul, de ședințe foto sau filmari.

Pe frumoasa Nicoleta Luciu am vazut-o în unele ședințe foto cu niște ochi verzi superbi.

Știrista Antenei 1, Gabriela Vranceanu-Firea, a aparut pe ecran anul trecut, pentru puțina vreme, cu o privire albastra. Dar a revenit repede la culoarea naturala.

Și Mihaela Tatu a vrut sa vada cum arata cu ochi verzi ca și Cosmina Pasarin.

Pentru o ședința foto a revistei „The One” Andreea Esca s-a lasat sedusa de culoarea verde a unor lentile, afișand și un machiaj extravagant. Cu alte cuvinte, lentilele colorate sunt benefice daca ai o imagine care trebuie schimbata constant.

Ochiul specialistului:
Alina Barlog, specialist Bausch & Lomb

Cu siguranța poți sa-ți asortezi culoarea ochilor la cea a hainelor, dar trebuie sa fii puțin atenta. Înainte de a alege tipul de lentile de contact, chiar și lentilele cosmetice, trebuie sa vorbești cu un specialist. Daca lentilele de contact sunt prea largi, nu vei vedea clar, pentru ca se vor mișca prea mult pe suprafața ochiului; daca sunt prea stranse – filmul lacrimal nu poate patrunde între lentila și ochi.

Noua culoare pe care lentilele cosmetice o dau ochiului trebuie sa fie dispusa radial, sub forma unor striații fine asemanatoare celor naturale. Unele lentile permit nuanței naturale a irisului sa se zareasca printre striațiile lor colorate, personalizand nuanța obținuta în final. Daca vrei ca nuanța lentilei sa se armonizeze cu aspectul natural al ochilor, atunci poți sa alegi lentile care au marginea mai bine conturata.

Atenție!
• Spala-ți întotdeauna mainile înainte de a manipula lentile de contact.
• Folosește soluții adecvate pentru a curața și pastra lentilele de contact peste noapte, niciodata apa sau alt lichid.
• Nu folosi lentilele de contact ale altei persoane și nu împrumuta altcuiva lentilele tale.

Daca stai la calculator
60 de milioane de oameni au probleme de vedere din cauza numarului prelungit de ore pe care le petrec în fața calculatorului. Toate acele ore petrecute în fața ecranului ne suprasolicita ochii, creand o stare denumita Computer Vision Syndrome (sindromul vederii de calculator). Dintre simptome: ochi uscați sau roșii, dureri de cap, dureri de spate și de ceafa și dificultatea de focalizare. Mai multe informații îți sunt puse la dispoziție pe www. bausch.ro, un nou site în limba romana, unde poți sa afli cand trebuie sa-ți faci un control oftalmologic, care sunt bolile ochiului, cum vede bebelușul, cum îți corectezi vederea și despre diferite tipuri de lentile de contact.

Prețuri lentile:
• Lentile cosmetice:
Natural Look de la Bausch&Lomb – 119 lei
Fresh Look de la Ciba Vision –125 lei

• Lentile medicinale:
Lentile lunare SoftLens Confort de la Bausch&Lomb (un set de 6 lentile pentru 6 luni) – 109 lei
Lentile lunare Night&Day PureVision de la Bausch&Lomb (un set de 3 lentile) – 109 lei