Filme ale regizorilor celebri la Venetia

Apropo.ro / 27.07.2007, 15:25
Filme ale regizorilor celebri la Venetia
Filme de Woody Allen, Ken Loach, Brian de Palma, Peter Greenaway și Nikita Mihalkov vor fi prezentate la cea de-a 64-a ediție a Festivalului de la Veneția (29 august-8 septembrie), al cărei program complet a fost anunțat joi, de organizatori. Festivalul se va


Filme de Woody Allen, Ken Loach, Brian de Palma, Peter Greenaway și Nikita Mihalkov vor fi prezentate la cea de-a 64-a ediție a Festivalului de la Veneția (29 august-8 septembrie), al cărei program complet a fost anunțat joi, de organizatori.

Festivalul se va descrie cu „Atonement” de Joe Wright, ecranizarea unui roman de Ian McEwan (apărut în românește cu titlul „Ispășire”). Este pentru prima dată când Mostra debutează cu opera unui tânăr regizor. Co-producția Marea Britanie-SUA îi are în distribuție pe Keira Knightley, James McAvoy și Vanessa Redgrave, se arată pe site-ul evenimentului.

În competiție se mai află 21 de filme, printre care „12” de Nikita Mihalkov, „Les Amours dÂ’Astrée et Céladon” de Eric Rohmer, „ItÂ’s a Free WorldÂ…” de Ken Loach, „Nightwatching” de Peter Greenaway și „Redacted” de Brian de Palma. Michael Caine și Jude Law vor putea fi văzuți împreună în „Sleuth”, un film regizat de Kenneth Brannagh, Adrien Brody și Anjelica Houston joacă în „The Darjeeling Limited”, în regia lui Wes Anderson, iar Tommy Lee Jones, Charlize Theron și Susan Sarandon sunt vedetele noului film al lui Paul Haggis, „In the Valley of Elah”.

Brad Pitt ajunge în competiția de la Veneția cu filmul „The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford” de Andrew Dominik, în timp ce alte vedete americane – Richard Gere, Cate Blanchett, Heath Ledger, Julianne Moore – se întâlnesc în „I’m Not There”, în regia lui Todd Haynes.

După ce în 2005 a câștigat Leul de Aur cu „Brokeback Mountain” (care avea să obțină apoi și trei Oscaruri), regizorul Ang Lee se întoarce la Veneția cu „Se, jie” (Lust, Caution), un film plasat în Shanghai, în perioada celui de-al doilea război mondial.

Filme ale altor regizori faimoși vor fi arătate în afara competiției, în programul „Venezia Maestri”. Astfel, Woody Allen va prezenta „CassandraÂ’s Dream”, cu Colin Farrell, iar veteranul Manoel de Oliveira, cel mai în vârstă regizor activ, va duce la Veneția „Cristovao Colombo – O enigma”. Cineastul japonez Takeshi Kitano este așteptat la Mostra cu „Kantoku banzai!” (Glory to the Filmmaker!).

Juriul festivalului va fi prezidat de Zhang Yimou, un regizor care a câștigat deja două premii Leul de Aur.

Cineastul italian Bernardo Bertolucci va primi în timpul festivalului un Leu de Aur creat special cu ocazia împlinirii a 75 de ani de existență a Mostrei.Creat în 1932, Mostra a absentat mai mulți ani de pe scena festivalurilor de film în timpul celui de-al doilea război mondial și a organizat mai multe ediții fără ca filmele să fie în competiție.

Mediafax

Tags: