Filme premiate la Atlanta, Seattle și Viena, la DaKINO 2006

Apropo.ro / 08.08.2006, 15:09
Filme premiate la Atlanta, Seattle și Viena, la DaKINO 2006
Festivalul DaKINO va aduce, între 23 și 26 noiembrie, filme de ficțiune sau documentare care au fost premiate la Atlanta, Seattle și Viena și care vor fi prezentate la București în programele paralele ale festivalului. Publicul va putea vedea "Pope

Festivalul DaKINO va aduce, între 23 și 26 noiembrie, filme de ficțiune sau documentare care au fost premiate la Atlanta, Seattle și Viena și care vor fi prezentate la București în programele paralele ale festivalului.

Publicul va putea vedea „Pope Dreams”, pelicula câștigatoare a Marelui Premiu la Festivalul de Film de la Atlanta 2006, în regia lui Patrick Hogan. Producatorul Steve Loh va veni la București pentru a prezenta filmul, informeaza organizatorii festivalului.

„Pope Dreams” vorbește despre un tânar dezorientat în vârsta de 19 ani, pe nume Andy Venable, care lucreaza în timpul zilei într-un depozit pentru tatal sau, iar noaptea și-o ocupa batând la tobe într-o trupa de heavy-metal.

Singurul sau obiectiv clar este sa își ajute mama bolnava, o catolica devotata, sa îl întâlneasca pe Papa înainte de a muri. Ocupat cu misiunea sa, se îndragostește de o fata care vine din alta lume decât a sa, și este descoperit de doi producatori de pe Broadway pentru talentul sau muzical.

O alta proiecție pregatita de organizatori va fi documentarul „Gitmo: The New Rules of War”, câștigatorul marelui premiu la Festivalul Internațional de Film de la Seattle 2006. Regizorii Erik Gandini și Tarik Saleh cauta adevarul într-o calatorie ce îi poarta din zona de detenție din Guantanamo Bay la Washington și de la Stockholm la Abu Ghraib în Irak. Încetul cu încetul, o noua lume, înspaimântatoare, se dezvaluie.

DaKINO se poate mândri și cu câștigatorul Vienna Film Prize, documentarul „Operation Spring”, care îi va avea ca reprezentanți în festival pe cei doi regizori – Angelika Schuster și Tristan Sindelgruber.

„Operation Spring” este un thriller plin de suspans deghizat ca documentar, despre felul în care poliția austriaca a testat noile sale legi și metode de investigație. În dimineața zilei de 27 mai 1999, locuințele refugiaților și imigranților ilegali din Austria au fost ținta raziilor poliției.

Numele de cod al acțiunii a fost „Operation Spring”, cel mai mare raid de acest gen din 1945 pâna în prezent. Mass-media au declarat acțiunea o victorie în lupta împotriva crimei organizate. Aproape toți cei acuzați sunt în cele din urma condamnați. Sentința totala se ridica la câteva sute de ani de închisoare. Filmul ridica întrebarea daca acuzații au avut într-adevar șansa unui proces just. 

Cea de-a XVI-a ediție a festivalului va avea loc la Complexul Auditorium – Muzeul Național de Arta al României și la Cinema Scala. Așa cum și-a obișnuit deja publicul, festivalul va avea doua secțiuni: ficțiune și documentar. 

La prima secțiune, juriul va fi format din Cristian Comeaga (președinte), Corneliu Porumboiu, Harris Salomon (SUA), Henry Laguado (Columbia), Jan Bucquoy (Belgia) și Balint Kenyeres (Ungaria).

La secțiunea documentar, juriul va fi alcatuit din Dan Necșulea (președinte), Copel Moscu, Diana Deleanu și Timo Novotny (Germania).

(Ioana Chira; [email protected])
Mediafax