Filme proiectate la One World România pot fi vizionate online, în avanpremieră

De: Carmen Ulian / 11.03.2015, 10:30
Filme proiectate la One World România pot fi vizionate online, în avanpremieră
În săptămâna dinaintea festivalului, One World România, alături de platforma online Doc Alliance, prezintă, în avanpremieră, 5 dintre filmele celei de-a opta ediții.

Pentru al treilea an consecutiv, filmele vor fi disponibile gratuit pentru vizionare pe site-ul www.dafilms.com. Din selectia 2015 au fost alese Vitosha, Waiting for August, Naked Island, The Serbian Lawyer și Outside.

Prezentat în secțiunea „Războaie contra naturii”, documentarul bulgar Vitosha spune o poveste familiară pentru multe țări post-comuniste. Vitosha – cel mai mare parc natural bulgar – se află periculos de aproape de Sofia, și, mai ales, de interesele dezvoltatorilor și politicienilor locali. Manevrele acestora au declanșat proteste de stradă de o asemănare izbitoare cu cele împotriva exploatărilor de la Roșia Montană din aceeași perioadă, de la București. Vitosha poate fi vizionat online.

Documentarul super-premiat al Teodorei Ana Mihai, Waiting for August, va fi prezentat în secțiunea „Adulți de nevoie”. Filmul este un portret sensibil al Georgianei, care încă nu împlinise 15 ani la data filmării. După ce mama sa pleacă la muncă în străinătate, Georgiana trebuie să se transforme în „capul familiei”, având singură grijă de cei șase frați. Waiting for August poate fi vizionat online.

Documentarul Naked Island din secțiunea „Traume” este construit, de asemenea, în jurul unei povești de familie. Pentru regizoare, filmul reprezintă un prim pas spre a înțelege trecutul ascuns al bunicului său, încarcerat pe o insulă, într-un lagăr de concentrare din anii 50. O familie care încă nu-și revine din traumele trecutului, o privire diferită asupra regimului lui Tito din Iugoslavia, considerat o oază de libertate în fostul bloc sovietic. Naked Island poate fi vizionat online.

Istoria controversată a Peninsulei Balcanice este și subiectul celui de-al patrulea documentar – The Serbian Lawyer. Filmul îl are în centru pe tânărul avocat care l-a apărat la Haga pe Radovan Karadzic, temutul criminal de razboi. Marko este loial principiului de bază al legii – oricine are dreptul la apărare. Dar acest proces extrem de mediatizat și încărcat de emoție determină viitorul avocatului și îi influențează viața personală. The Serbian Lawyer poate fi vizionat online.

În documentarul Outside regizorul Andrei Schwartz îl reîntâlnește pe protagonistul filmului sau precedent, Jailbirds, care a fost condamnat la 21 de ani de detenție. De data aceasta, însă, cei doi se întâlnesc într-o situație complet nouă – după eliberarea din închisoare. Cum se va încheia această călătorie către lumea liberă? Outside poate fi vizionat online.

A mai rămas doar o săptămână până la deschiderea oficială a festivalului One World Romania.

One World România este un festival organizat de Asociația One World România & Centrul Ceh București, în parteneriat cu Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Evenimentul este susținut de Uniunea Cineaștilor din România, Fundația ERSTE, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, RoAid – Programul Romaniei de Cooperare pentru Dezvoltare, Ministerul Afacerilor Externe, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Primăria Municipiului București.

Partenerii One World România sunt Ambasada Republicii Cehe în România, Institutul Francez din România, Ambasada Franței în România, Muzeul Național al Țăranului Român, Ambasada Statelor Unite ale Americii în București, Fundația Rațiu din Marea Britanie, Goethe-Institut București, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Regala a Danemarcei, Ambasada Finlandei în România, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Ambasada Elveției în România, British Council România, Delegația Valonia-Bruxelles la București, Abis, DocuMentor, Centrul Național al Dansului București, Frontline Club București, CEZ România.