Filme româneşti în premieră mondială la TIFF 2015

De: Nicoleta Nicolae / 11.05.2015, 17:00
Filme româneşti în premieră mondială la TIFF 2015
Comedii, drame, thrillere, filme de epocă şi, pentru prima dată în istoria TIFF, un horror found footage 100% independent: 31 de producţii, unele aduse în premieră mondială la Cluj, vor fi proiectate în secţiunea Zilele Filmului Românesc, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie). Opt lungmetraje şi 18 scurtmetraje vor rula în competiţie, în timp ce alte cinci filme vor fi prezentate în afara competiţiei, între 4 şi 6 iunie. Zeci de profesionişti străini din industria filmului, distribuitori, selecţioneri şi critici interesaţi de filmul românesc vor lua parte la proiecţii.

Trei lungmetraje din competiţie vor avea premiera mondială la TIFF. Bucureşti NonStop, al şaselea film al lui Dan Chişu, este un portret amuzant al lumii pestriţe care populează oraşul noaptea şi în care apar Alexandru Papadopol, Dorian Boguţă, Olimpia Melinte, Ion Besoiu, Dorina Lazăr, Gheorghe Ifrim. Lumea e a mea, debutul în lungmetraj al lui Nicolae Constantin Tănase, este un demers curajos, cu actori non-profesionişti, despre o adolescentă rebelă implicată într-o poveste de amor cu consecinţe dezastruoase. Tănase a câştigat premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj la TIFF 2012, cu Blu.

 

De prima vizionare cu public va avea parte şi Bondoc, un documentar observaţional semnat de Mihai Mincan, Cristian Delcea şi Mihai Voinea. Tragicomic şi populat de personaje memorabile, filmul e povestea lui Dan Bondoc, un bătrân care, la 78 de ani, se agaţă de pasiunea lui de-o viaţă: şahul. Alte două documentare au fost incluse în secţiune, ambele produse de HBO: multi-premiatul Toto şi surorile lui (r. Alexander Nanău), şi Paşaport de Germania (r. Răzvan Georgescu).

 

O apariţie surprinzătoare în cinema-ul autohton, Be My Cat: A Film for Anne (r. Adrian Ţofei), un horror found footage independent, filmat în Rădăuţi şi inclus în competiţia unuia dintre cele mai mari festivaluri de gen din lume – Fantasporto, va rula în premieră în România la Cluj. Obsedat să facă un film cu Anne Hathaway, un tânăr din România recurge la gesturi extreme folosind trei actriţe pentru a înregistra scene şi a i le trimite lui Anne ca dovezi ale abilităţilor sale regizorale.

 

Mult-aşteptatul Comoara, noul film al lui Corneliu Porumboiu, aventura amuzantă a unor căutători de comori inspirată de o poveste reală, cu actorul Cuzin Toma în rolul principal, vine la TIFF imediat după premiera de la Cannes. Al optulea titlu din competiţie, Autoportretul unei fete cuminţi (r. Ana Lungu) este o dramă extrem de nuanţată despre încercările unei tinere de 30 de ani de a deveni independentă material şi emoţional. A câştigat, printre altele, Marele Premiu la Crossing Europe, Linz.

Va ajunge în premieră la TIFF, în afara competiţiei, la scurtă vreme după proiecţia din Un Certain Regard, şi noul film al lui Radu Muntean, Un etaj mai jos, despre dilemele morale ale martorului unei crime. O altă premieră românească este Staţia Iezer 15 033, de Iulia Matei, un documentar despre cum locul de muncă devine o a doua casă, centrat pe un meteorolog din Munţii Rodnei, care lucrează la 1,785 m altitudine. Documentarul a primit un grant în cadrul programului Transilvania Pitch Stop 2014 şi este primul proiect dezvoltat şi sprijinit financiar de TIFF proiectat în festival.

Clujenii vor avea ocazia să vadă şi cele două filme româneşti prezentate la Berlinala din acest an, Aferim! (r. Radu Jude), câştigătorul Ursului de Argint pentru regie, şi De ce eu?, filmul lui Tudor Giurgiu inspirat de cazul procurorului Cristian Panait, alături de documentarul Aliyah DaDa (r. Oana Giurgiu), o istorie a evreilor din România, tratată vizual în cheie dadaistă.

Ambiţioase şi surprinzătoare, cele 18 scurtmetraje din competiţia Zilele Filmului Românesc sunt deopotrivă premiere absolute sau filme apreciate în ultimul an, realizate de nume ca Adrian Sitaru, Gabriel Achim, Dorian Boguţă, Matei Branea, Radu Potcoavă, Andrei Creţulescu, Lucian Dan Teodorovici, Andreea Vălean, Mihai Ionescu, Anton Groves, dar şi de tineri aflaţi la începutul carierei, ca Marius Olteanu, Tudor Botezatu, Radu Bărbulescu, Conrad Mericoffer, Roxana Stroe, Ana-Maria Comănescu, Alexandru Ranta şi Andrei Tănase. Competiţia se află într-o creştere substanţială, având cu 10 filme mai mult faţă de anul trecut – fapt datorat şi numărului dublu de înscrieri. Ramona, regizat de Andrei Creţulescu şi selecţionat în Semaine de la Critique la Cannes, va avea premiera românească la TIFF, în timp ce Vera, Profesioniştii sau Verigheta vor avea prima proiecţie cu public.

Juriul Zilelor Filmului Românesc este format din Roberto Cueto, membru al comitetului de selecţie al Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastián, Mimi Plauche, director de programe al Chicago IFF, şi Miroslav Mogorovic, producător şi fost director executiv al Festivalul Internaţional de Film de la Belgrad.