Filme romanesti la Palm Springs Film Festival

Apropo.ro / 04.01.2008, 12:47
Filme romanesti la Palm Springs Film Festival
"4 luni, 3 saptamani si 2 zile", "California Dreamin' (Nesfarsit)" si "Reconstituirea" vor fi proiectate la Palm Springs International Film Festival.

Filmele "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" de Cristian Mungiu, "California Dreamin’ (Nesfarsit)" de Cristian Nemescu si "Reconstituirea" de Lucian Pintilie vor fi proiectate la Palm Springs International Film Festival, care a debutat joi si se termina pe 14 ianuarie, potrivit site-ului festivalului.

"4 luni, 3 saptamani si 2 zile" va fi proiectat pe 4 si 7 ianuarie, in sectiunea Awards Buzz – Best Foreign Language Film. De asemenea, vineri si sambata, la Palm Springs International Film Festival va fi proiectat si lungmetrajul lui Cristian Nemescu "California Dreamin’ (Nesfarsit)", in cadrul programului World Cinema Now.

In 4 si 11 ianuarie va fi prezentat, in sectiunea Archival Treasures, filmul "Reconstituirea", realizat in 1968 de Lucian Pintilie.

Potrivit Hoolywoodreporter, in cadrul celei de-a XIX-a editii a Palm Springs International Film Festival vor fi proiectate 55 dintre cele 61 de filme din afara SUA inscrise in cursa pentru Oscar. Evenimentul este recunoscut ca un loc important pentru prezentarea filmelor inscrise la Oscar, care, prin participarea la festival, isi cresc sansele de a fi nominalizate la Oscar.

Directorul festivalului de la Palm Springs a spus ca, anul trecut, au putut fi vazute in cadrul evenimentului 28 de filme, care au fost apoi nominalizate sau au castigat premii la Oscar.

In ceea ce priveste filmele favorite, organizatorii apreciaza ca, surprinzator, ar putea castiga productia regizoarei Babette Mangolte "Seven Easy Pieces", documentarul despre SIDA "Angels in the Dust" sau productia lui Ricki Lake, "The Business of Being Born".

De asemenea, sunt asteptati foarte multi spectatori la filmele straine inscrise la Oscar, precum coproductia germano-austriaca "The Counterfeiters", "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" al lui Cristian Mungiu, "The Pope’s Toilet" (Uruguai), "Mongol" (Kazahstan), "Tavka" (Turcia), sau "The Art of Crying" (Danemarca). Evenimentul va prezenta, in total 230 de filme din 65 de tari.