Filmul „Argo”, acuzat că face propagandă pentru CIA

De: Gabriela Voicu / 13.03.2013, 11:30
Filmul
Autoritățile iraniere intenționează să dea în judecată Hollywood-ul din cauza filmului "Argo", premiat cu trei trofee Oscar în acest an.

Autoritățile iraniere intenționează să dea în judecată Hollywood-ul din cauza peliculei „Argo”, care ar contura un „portret nerealist” al Teheranului.

Decizia a fost luată după ce mai mulți oficiali și critici de film din Iran au urmărit producția regizată de Ben Affleck. Aceștia au acuzat ulterior că pelicula face propagandă pentru CIA și pune Iranul într-o lumină nefavorabilă. Această idee a fost speculată și în contextul în care Michelle Obama, soția președintelui american Barack Obama, a fost invitată să decerneze Premiul Oscar pentru cel mai bun film, câștigat de „Argo” la ediția din acest an a evenimentului.

În acest context, avocata franceză Isabelle Coutant-Peyre se află în Iran pentru discuții privind intentarea unui proces. Aceasta este cunoscută în întreaga lume în special prin prisma unuia dintre clienții săi, teroristul lici Ramirez Sanchez, cunoscut sub numele de Carlos Șacalul.

Inspirat din fapte reale, thrillerul „Argo” redă operațiunea secretă a guvernului SUA, cel canadian și CIA, întreprinsă pentru salvarea diplomaților americani în timpul Revoluției iraniene din anul 1979. Pelicula a obținut în acest an trei Premii Oscar, două Globuri de Aur și trei Premii BAFTA.