Filmul „Autoportretul unei fete cuminți”, de Ana Lungu, la Festivalul Crossing Europe din Linz

De: Carmen Ulian / 02.04.2015, 12:00
Filmul
Lungmetrajul "Autoportretul unei fete cuminți", de Ana Lungu, a fost selecționat în secțiunea competițională a celei de-a 12-a ediții a Festivalului Internațional de Film Crossing Europe, care se desfășura între 23 și 28 aprilie, în orașul austriac Linz.
A XII-a ediție a festivalului internațional de film Crossing Europe se desfășoară la Linz în perioada 23-28 aprilie.
 
Filmul românesc „Autoportretul unei fete cuminți” (2015) în regia Anei Lungu a fost selecționat în secțiunea Crossing Europe Competition – Fiction. Regizoarea Ana Lungu, actrița Elena Popa și Iris Spiridon vor fi prezente la proiecția filmului și vor participa la întâlniri cu publicul. 
 
„Autoportretul unei fete cuminți” reprezintă debutul în lungmetraj al regizoarei Ana Lungu. Filmul, care a avut premiera în 25 ianuarie 2015 la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam, spune povestea Cristianei (Elena Popa), care își împarte timpul între doctoratul în inginerie seismică, discuțiile cu cei doi prieteni apropiați, Alex (Andrei Enache) și Michelle (Iris Spiridon) și întâlnirile ocazionale cu un bărbat căsătorit (Emilian Oprea). După mutarea părinților, Cristiana rămâne să locuiască singură într-un apartament din București și se hotărăște să-și ia un câine – dorința ei din copilărie.
 
Din distribuție fac parte și Radu Iacoban, Istvan Teglas, Andrei Enache, Alexandru Lustig, Eugen Gyemant, Dan Lungi, Magdalena Lungu și Veronica Grunau. 

 
Pe durata festivalului vor fi prezentate 190 de producții reprezentative din genurile: film artistic, documentar și scurt metraj care vor fi proiectate în cinematografele Moviemento și City Kino din Linz. Câștigătorii competiției vor fi anunțați în cadrul galei de decernare a premiilor care va avea loc în data de 27 aprilie. 
 
Aflat la cea de-a XII-a ediție, Crossing Europe Linz reprezintă un proiect trans-frontalier. Programul festivalului îmbină aspecte ale istoriei și culturii europene văzute prin prisma observatorilor multipli: cei care privesc Europa din afară, ca pe o cetate, și observatorii interni care se confruntă, la rândul lor, cu propriile provocări. Temele principale acoperite prin programul Crossing Europe sunt: migrația, tineretul, identitatea, introspecția, emanciparea și problemele socio-politice. Festivalul dedică în acest an secțiunea Cinema Next Europe tinerilor realizatori de filme din Europa. 
 
Detalii despre festival și programul complet al proiecțiilor de filme pot fi găsite pe pagina de web Crossing Europe Linz (www.crossingeurope.at) începând cu data de 9 aprilie.