Filmul „Berliner”, de Marian Crișan, are premiera în cinematografele românești pe 23 februarie

De: Ana Obretin / 16.02.2021, 12:11
Filmul
Lungmetrajul „Berliner”, de Marian Crișan, are premiera în cinematografele românești – în care se pot organiza proiecții în acest moment – pe 23 februarie. Programată pe 27 noiembrie 2020, premiera națională a filmului a fost amânată din cauza normelor de siguranță în vigoare.
„Nu a fost un an ușor pentru nimeni, nici pentru cei ce lucrează în producția de film, nici pentru cei care se ocupă de distribuția de film sau de sălile de cinema. Lumea se schimbă. Vizionarea unui film de cinema pe marele ecran e pusă sub semnul întrebării. Eu însă sunt printre cei care speră ca lumea să revină în sala de cinema. Sper ca lansarea filmului nostru să fie unul dintre demersurile care vor readuce publicul în sală. Filmul nostru va fi programat în marea majoritate a sălilor deschise la această oră și vom încerca să fim prezenți alături de actori la cât mai multe proiecții pentru a ne întâlni cu publicul”, spune Marian Crișan.
Cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului îl urmărește pe Mocanu, un politician în plină campanie pentru un loc în Parlamentul European, care rămâne blocat la Salonta, un mic orășel de provincie, de unde hotărăște să-și continue campania electorală. Sediul de campanie va fi chiar casa unuia dintre săteni, tractorist de meserie, de unde politicianul va derula un plan cameleonic.
„Ce m-a interesat atunci când am început dezvoltarea acestui film au fost mecanismele de manipulare folosite de politicieni atunci cand se apropie alegerile. Aceste cicluri (sau circuri) electorale, în care cetățenii sunt atrași, manipulați și apoi uitați din nou până la următoarele alegeri.
Se întâmplă pretutindeni, desigur, dar pe mine m-a interesat să observ alegerile într-un orășel de provincie, departe de Bucuresti sau de Bruxelles. Unul dintre locurile unde după cum ne amintim și « morții pot să voteze ».
Trăim într-o eră în care suntem bombardați pe telefoanele smart cu mesaje de tot felul care ne spun ce să mâncăm, cum să ne îmbrăcăm, ce să gândim, cu cine să votăm. Suntem manipulați prin mesaje emoționale puse la cale de echipe de marketing. Care sunt mecanismele din spatele acestui fenomen, care e granița dintre emoțiile noastre reale și emoțiile induse de media? ‘Berliner’ este și filmul unui oraș, orașul meu natal, Salonta”, declară Marian Crișan.
În rolurile principale, spectatorii îi vor putea recunoaște pe îndrăgiții actori Ion Sapdaru și Ovidiu Crișan. Alături de ei, din distribuție fac parte Maria Junghietu, Sorin Cociș, Ion Rușcuț, George Dometi, Petre Ghimbașan, Eugen Țugulea și Ioana Chițu.
„Berliner” va rula în primă fază în București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Union), Iași (Cinema Iași), Oradea (Cinema Palace), urmând să fie programat în viitorul apropiat și în alte orașe, atunci când redeschiderea cinematografelor va face acest lucru posibil.
Premiera mondială a filmului a avut loc la Festivalul de la Moscova unde a fost distins cu premiul Keen Eye – Russian Cinema Club Federation. Au urmat apoi Cottbus IFF Germania, Arras Film Festival Franța, Trieste International Film Festival în Italia, Making Waves în Statele Unite.
„Berliner/ The Campaign” are la bază un scenariu scris de Marian Crișan și Gabriel Andronache. Imaginea îi aparține lui Oleg Mutu, scenografia este semnată de Simona Pădurețu, costumele, de Anca Miron și Sonia Constantinescu, iar montajul, de Tudor Pojoni. Producătorii filmului sunt Marian Crișan și Anca Puiu.
Realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Televiziunii Române, Zenith Media, Chainsaw Europe, SAL-PAN, Inteva și VPK, filmul este produs de Rova Film în coproducție cu Mandragora și distribuit în România de Rova Film și Iadasarecasa.
Foto: Berliner/ Facebook