Filmul „Grota / Il buco”, premiat la Veneția, din 29 iulie în cinema (VIDEO)

De: Ana Obretin / 25.07.2022, 18:23
Filmul

„Grota / Il buco”, o experiență cinematică mistică, câștigătoare a Premiului Special al Juriului la Festivalul de la Veneția, are premiera în cinematografele românești pe 29 iulie. Filmul regizat de Michelangelo Frammartino spune povestea explorării uneia dintre cele mai adânci peșteri din lume, Abisul Bifurto, din Calabria.

Lungmetrajul care a cucerit prin frumusețea imaginilor sale publicul, criticii de film, dar și cineaști premiați cu Oscar, precum Bong Joon-ho („Parazit”) și Chloe Zhao („Nomadland”), este distribuit de Independența Film, potrivit unui comunicat remis Apropo.

În timpul boomului economic din anii 60, în nordul prosper al Italiei este construită cea mai înaltă clădire din Europa. În capătul celălalt al țării, în regiunea Calabria, mai mulţi tineri speologi se avântă într-una din cele mai adânci peşteri din lume, la al cărei capăt, la 700 de metri sub nivelul solului, nu s-a ajuns vreodată. Nimeni din satul din apropiere nu are habar de acţiunile acestor temerari, doar un bătrân păstor îi observă îndeaproape. Curând, el va fi trup şi suflet alături de ei.

Vezi trailerul mai jos:

Michelangelo Frammartino a descoperit Abisul Bifurto în timp ce filma în Calabria „Le Quattro Volte”, cel de-al doilea lungmetraj al său, cunoscându-l în 2016 chiar pe speologul care a condus expediția de explorare din anii ‘60. Povestea din „Grota” reface traseul descoperirii și cartografierii Abisului Bifurto și are la bază povestea reală a echipei originale de speologi, iar interpreții personajelor din Grota sunt la rândul lor speologi.

Renato Berta, directorul de imagine multiplu premiat de-a lungul carierei, a utilizat cabluri de fibră optică pentru a manevra echipamentul de filmare din afara peșterii.

CITEȘTE ȘI:

Foto: Independen’a Film