Filmul lui Mungiu, 2 premii la Cannes

De: Mioara Tronaru / 28.05.2012, 12:11
Filmul lui Mungiu, 2 premii la  Cannes
Ediţia din acest an a Festivalului de Film de la Cannes a marcat şi un mare succes pentru cinematografia română. Cristian Mungiu a fost selectat pentru cea de-a doua oară în competiţia oficială cu pelicula "După dealuri", distinsă cu premiul pentru cel mai bun scenariu, semnat de regizor, şi pentru interpretare feminină, împărţit de Cosmina Stratan şi Cristina Flutur.

Cea de-a 65-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16 – 27 mai) s-a încheiat duminică, cu gala de premiere, în care trofeul Palme d’Or a revenit regizorului Michael Haneke, pentru „Amour”, în timp ce „După dealuri” de Cristian Mungiu a primit premiile pentru scenariu şi interpretare feminină conform Mediafax.ro.
Duminică seară, la Palais des Festivals, unde a avut loc gala de premiere, juriul competiţiei oficiale a mai acordat: Grand Prix pentru „Reality” de Matteo Garrone, premiul pentru regie – Carlos Reygadas, pentru „Post Tenebras Lux”, premiul pentru interpretare masculină – lui Mads Mikkelsen din „The Hunt”, de Thomas Vinterberg, şi premiul juriului – „The Angels’ Share”, al lui Ken Loach, de asemenea fost laureat Palme d’Or, pentru „The Wind That Shakes The Barley”, în 2006.
Un alt premiu important al serii a fost Camera d’Or, acordat unui film de debut, care anul acesta a revenit peliculei „Beasts of the Southern Wild” de Ben Zeitlin, care a luat şi un premiu FIPRESCI, dar şi o menţiune acordată de Juriul ecumenic de la Cannes.