Filmul lui Porumboiu, în competiția Festivalului de la Copenhaga

Apropo.ro / 01.09.2006, 16:59
Filmul lui Porumboiu, în competiția Festivalului de la Copenhaga
Lungmetrajul de debut al lui Corneliu Porumboiu, "A fost sau n-a fost?", se numara printre cele zece filme din competiția Festivalului de la Copenhaga, ce va avea loc între 21 septembrie și 1 octombrie, potrivit site-ului oficial al evenimentului. Celelalte filme din

Lungmetrajul de debut al lui Corneliu Porumboiu, „A fost sau n-a fost?”, se numara printre cele zece filme din competiția Festivalului de la Copenhaga, ce va avea loc între 21 septembrie și 1 octombrie, potrivit site-ului oficial al evenimentului.

Celelalte filme din competiție sunt „Mouth to mouth” (Suedia) – regia Björn Runge, „Happy as One” (Germania) – Vanessa Jopp, „Along the Ridge” (Italia) – Kim Rossi Stuart, „Princesses” (Spania) – Fernando León de Aranoa, „The Bothersome Man” (Norvegia) – Jens Lien, „Tomorrow Morning” (Serbia) – Oleg Novkovic, „Das Leben der Anderen” (Germania) – Florian Henckel von Donnersmarck, „Selon Charlie” (Franța) – Nicole Garcia și „Pierrepoint” (Anglia) – Adrian Shergold.

Câștigatorii premiilor festivalului, cele șase Lebede de aur acordate la diferite categorii, vor fi stabiliți de un juriu format din actrița Ghita Norby din Danemarca, directorul de imagine Robby Muller din Olanda, regizorul britanic de origine poloneza Pawel Pawlikowski, actrița Greta Scacchi și regizorul ungar Kornél Mundruczó.

Anul trecut, „Va, vis, deviens” de Radu Mihaileanu a primit Lebada de aur pentru cel mai bun film și cea pentru cel mai bun scenariu, iar „Moartea domnului Lazarescu” de Cristi Puiu – Marele Premiu al juriului și Lebada de aur pentru cel mai bun actor (Ion Fiscuteanu).

Festivalul de la Copenhaga, cel mai mare eveniment cinematografic din Danemarca, cuprinde doar filme europene. El este conceput pentru marele public, dar și pentru profesioniștii din industrie întrucât include și o serie de proiecții speciale la care producatorii danezi își prezinta noile filme unor cumparatori veniți din toata lumea.

„A fost sau n-a fost?” a câștigat, printre altele, Camera d’Or pentru debut la Cannes și Trofeul Transilvania pentru cel mai bun film din competiția TIFF.

(Ioana Chira; [email protected])
Mediafax

Tags: