Filmul „Pe aripile vântului” retras temporar din reţeaua HBO Max

De: Andra Voiculescu / 10.06.2020, 19:21
Filmul „Pe aripile vântului” retras temporar din reţeaua HBO Max
Pe aripile vântului (titlu original: Gone With the Wind), unul dintre cele mai vizionate filme din istoria cinematografiei mondiale, lansat în 1939, a fost retras temporar din serviciul HBO Max, după mai multe critici legate de „romantizarea sclaviei”.

Filmul prezintă o idilă furtunoasă din timpul Războiului Civil, ecranizată în 1939, cu Clark Gable în rolul lui Rhett Butler şi Vivien Leigh în cel al lui Scarlett O’Hara, care are la bază un roman scris cu trei ani înainte de Margaret Mitchell, şi pentru care Hattie McDaniel a câştigat primul Oscar oferit unei persoane de culoare. Filmul a câştigat în total opt premii Oscar, inclusiv cea mai bună imagine, cea mai bună actriţă pentru Leigh, cel mai bun regizor pentru Victor Fleming şi cea mai bună actriţă pentru rolul lui McDaniel.

În contextul uciderii cetăţeanului de culoare George Floyd, filmul capătă însă o altă conotaţie.

Luni, John Ridley, scenaristul unui alt film de succes, „12 ani de sclavie”, a scris în Los Angeles Times despre dorinţa lui ca filmul să fie scos din grila HBO.

„Nu este doar o aluzie în privinţa reprezentării”, a scris acesta. „E un film care glorifică sclavia din sud. Când nu ignoră ororile sclaviei, se ocupă doar cu perpetuarea celor mai groaznice stereotipuri legate de persoanele de culoare”.

„E un film care, ca parte narativă a „Cauzei Pierdute”, romantizează Confederaţia, îi oferă legitimitate, cum că mişcarea secesionistă a fost ceva mai bun sau mai nobil decât ceea ce era – o insurecţie sângeroasă pentru a menţine dreptul de a deţine, a vinde şi cumpăra fiinţe umane”, a declarat Ridley.

Potrivit Variety un purtător de cuvânt al HBO Max a spus că filmul va reveni în cele din urmă pe platformă cu o discuţie despre contextul său istoric şi o denunţare a reprezentărilor sale rasiste.

Sursa foto: Pixabay