Filmul pe care Putin îl va interzice: „Firebird” spune povestea de dragoste dintre doi militari gay din URSS

De: Adrian Popa / 21.04.2022, 11:29

„Firebird”, un film despre povestea de dragoste dintre doi tineri militari din URSS, va ajunge în cinematografe pe 29 aprilie.

Pelicula este bazată pe o poveste adevărată, descrisă în cartea „The Story of Roman”, scrisă de Sergey Fetisov. În anii ’70, în timpul Războiului Rece, soldatul Sergey (interpretat de Tom Prior) și pilotul de vânătoare Roman (Oleg Zagorodnii) se îndrăgostesc într-o bază aeriană sovietică din Estonia. Cei doi sunt nevoiți să își ascundă relația pentru a nu fi pedepsiți dur. Cetățenii din URSS acuzați de relații amoroase cu persoane de același sex puteau petrece cinci ani într-un lagăr de muncă grea.

Dar povestea este și mai complicată. De Roman este atrasă și Luisa (Diana Pozharskaya), secretara comandantului de la baza aeriană. Se dezvoltă un triunghi amoros periculos.

Apariția lui Roman la bază nu i-a scăpat nici maiorului Zverev (Margus Prangel) din KGB, căruia tânărul pilot i se pare suspect.

Firebird
Oleg Zagorodnii în „Firebird” (Foto: Profimedia Images)

Filmul este regizat de Peeter Rebane, după un scenariu pe care l-a scris împreună cu actorul Tom Prior.

„Firebird” nu e pe placul Rusiei lui Putin

Producția a fost acuzată că „face de rușine Moscova” și că „lovește soldatul rus direct în față”.

Pentru ruși, faptul că Oleg Zagorodnii este un actor ucrainean nu face decât să pună sare pe rană. El a încercat de două ori să se întoleze în armată pentru a lupta împotriva invadatorilor ruși, dar a fost refuzat, deoarece sunt mult mai mulți voluntari decât echipamente disponibile pentru ei.

Astfel, „Firebird” se va alătura unei liste lungi de filme interzise în Rusia lui Putin. Printre acestea se numără: „Death of Stalin”, „Child 44”, „Borat”, „The Interview” sau „Ordered to Forget”.

Filmul lui Rebane a fost destul de bine primit de critici. Pe Rotten Tomatoes are, în acest moment, un procent de 89%, iar pe IMDb un scor de 7,4/10.