Filmul „Snowden”, regizat de Oliver Stone, va avea premiera în decembrie

De: Carmen Ulian / 23.02.2015, 16:00
Filmul
Filmul "Snowden", de Oliver Stone, ce prezintă dezvăluirile făcute de Edward Snowden, un fost agent al Agenției Naționale pentru Securitate (NSA) despre amploarea sistemului american de supraveghere, va fi lansat pe 25 decembrie.

Lungmetrajul ce va avea premiera pe 25 decembrie îl are ca protagonist pe actorul Joseph Gordon-Levitt, care îl interpretează pe Edward Snowden, un fost agent al Agenției Naționale pentru Securitate (NSA) din Statele Unite, care a făcut o serie de dezvăluiri senzaționale despre programele de supraveghere și monitorizare electronică adoptate de Statele Unite și Marea Britanie.

Filmările au început deja la Munchen și vor continua în alte orașe, înainte de a se încheia în luna mai. Open Road Films reprezintă un joint venture între Regal Entertainment Group și AMC Theatres, parte a AMC Entertainment Holdings Inc.

Actorii Shailene Woodley, Melissa Leo, Zachary Quinto și Tom Wilkinson vor juca și ei în acest film, care va avea la bază cărțile „The Snowden Files”, de Luke Harding, și „Time of the Octopus”, de Anatoli Kucherena, avocatul lui Edward Snowden.

Dezvăluirile făcute de Edward Snowden au fost documentate deja în filmul „Citizenfour”, de Laura Poitras, care a fost lansat în 2014 și este considerat marele favorit duminică seară în cursa pentru câștigarea Oscarului pentru cel mai bun documentar.

Edward Snowden, în vârstă de 31 de ani, s-a stabilit la Hong Kong înainte de a face dezvăluirile despre acel program secret de supraveghere. În prezent, el locuiește în Rusia și riscă până la 30 de ani de închisoare în Statele Unite pentru spionaj.

Oliver Stone, un veteran al Războiului din Vietnam, este cunoscut pentru filmele sale cu miză ideologică, fiind și câștigător al unui premiu Oscar pentru scenariul lungmetrajului „Midnight Express”. Începând cu „JFK” până la „Născuți asasini”, filmele lui Stone au generat mereu controverse. Un alt film recent al său, intitulat „W”, despre fostul președinte american George W. Bush, a fost lansat în 2008, cu câteva săptămâni înainte de alegerile prezidențiale americane. În „W”, regizorul a construit intriga pe baza conflictului oedipian dintre președintele George W. Bush și tatăl său, fostul președinte George H. W. Bush.

Sensibil față de destinul țărilor în curs de dezvoltare, Oliver Stone a realizat multe pelicule în acest registru, printre care „Comandante” (2003) și „În căutarea lui Fidel” (2006), consacrate președintelui cubanez Fidel Castro, dar și „Salvador” (1986), despre conflictele din America Centrală.

În 2010, Oliver Stone a lansat „Wall Street: Banii sunt făcuți să circule/ Wall Street: Money Never Sleeps”, continuarea filmului său din 1987 „Wall Street”.