Fite electronice

Apropo.ro / 05.08.2005, 16:14
Fite electronice
Azi un telefon mobil cu camera, maine un televizor cu plasma și un laptop și iata cum zboara milioanele... adica pardon, miile de lei noi din buzunarele vedetelor. Cu riscul de a deveni sclavii obiectelor electronice, toți încearca sa fie în tendințe. Le-am iscodit

Azi un telefon mobil cu camera, maine un televizor cu plasma și un laptop și iata cum zboara milioanele… adica pardon, miile de lei noi din buzunarele vedetelor. Cu riscul de a deveni sclavii obiectelor electronice, toți încearca sa fie în tendințe. Le-am iscodit și am aflat cam cat cheltuie pentru simplificarea muncii…

Acum nu va așteptați sa descoperiți în casele vedetelor noastre un home-cinema sau vreun roboțel japonez care face toate treburile casnice, dar stau foarte bine la capitolul televizoare, telefoane mobile și computere.

Guralivul Cove nu prea face fițe, caci nu este un împatimit al electronicelor: „Am un telefon fara camera și îmi schimb mobilul foarte rar, doar cand mi se strica. Îl folosesc pana la epuizare”. Acum nu știm daca ne-a spus-o de parada, sau pentru ca n-o fi mana larga, dar în locul unui supertelefon zice ca prefera un aparat digital și o camera de filmat serioase. Oricum, pentru a intra în rand cu lumea, și-a cumparat de curand un laptop care l-a ușurat de 1500 de euro și un televizor cu ecran plat pe care a dat cam 20 de milioane de lei. Defect profesional: „Vin noaptea acasa și ma uit la televizor. Este cel mai important obiect din casa.”

Culmea! Zgarcitul declarat al show-biz-ului romanesc, Dan Negru, mai mult primește cadouri decat investește. „Mobilul îl schimb adeseori dintr-un motiv simplu: de obicei prietenii îmi fac astfel de cadouri pentru ca știu ca eu n-aș arunca banii pe așa ceva.” S-a scotocit însa în fundul buzunarelor în urma cu jumatate de an, cand și-a achiziționat, mai mult de nevoie decat de voie, un televizor Sony cu plasma cu cea mai mare diagonala, pe care a dat 4000 de euro: „Cred ca cel mai scump obiect din casa e televizorul la care pot sa vad simultan 12 posturi. Cand am emisiune, ma uit în paralel sa vad cand ne suprapunem pe publicitate cu concurența. Pot spune ca pentru mine e un obiect al muncii.”

Și pentru ca a cam dat în mintea copiilor cu jocurile pe calculator, a investit cateva mii de euro într-un computer și într-un laptop pe care îl ține la Timișoara: „Sunt un mare fan al jocurilor pe calculator. Cu ele am început. Acum sunt profesor. La am participat chiar la campionate în rețea.” Își mai rupe de la gura cateva mii de euro pentru o alta pasiune, fotografia. Și cum pleaca la cumparaturi în strainatate în perioada reducerilor, și-a permis sa-și ia vreo șase aparate foto: „Într-o perioada aveam și un laborator și developam singur pozele. Ultima achiziție este un Canon pe care l-am luat tot la reduceri, din Elveția. În loc de 3.800 de euro am dat 1.200.” Ce avantaje și dezavantaje i-a adus lui Dan tehnologia? „Avantajul este ca îți poți comanda o pizza acasa. Dezavantajul e ca nu mai simți nevoia sa o mananci împreuna cu prietenii.”

La Meteo se caștiga bine. Asta am dedus cand am aflat ca Albertina e la curent cu noile tendințe în materie de electronice: „Sunt dependenta de telefonul mobil. Acum mi-am cumparat unul nou pe care am dat 14 milioane, un Nokia, pentru ca cel vechi mi-a fost furat.” În schimb, o data ce și-a anunțat logodna cu Ștefan, familia le-a umplut casa de electrocasnice. Cel mai inutil obiect de acest gen este cuptorul cu microunde: „Este intact, pentru ca eu nu gatesc.” De cand și-au luat un calculator cu monitor cu plasma Sony, în valoare de 3.000 de euro, parca nici combina nu-și mai are rostul. Însa recunoaște ca nu ar putea trai fara tehnologie: „O sa fim atat de leneși, încat o sa avem niște roboței care ne vor aduce cafea la pat. Și atunci gata cu romantismul.”

Pentru Nașu’ Radu Moraru e mai simplu. Nu le prea are cu tehnica de ultima ora, dar fost nevoit sa se conformeze, din moment ce trebuie sa fie la curent cu știrile. „Pentru ca vorbesc cam patru ore pe zi la telefon, se cam uzeaza și le schimb. Acum mi-am luat unul super valabil, ultima generație de Nokia Communicator. Are de toate: îmi verific mailul, fac facturi, închei contracte, trimit faxuri. Ce sa-mi mai doresc de la un telefon?” E drept ca de ceva timp, de la atata vorbarie îl dor urechile, dar e prea tarziu: „Sunt dependent, sunt sclavul lui.” Îl mai vedeți din cand în cand cu un laptop în emisiune. Deh, trebuie sa fie în pas cu lumea și sa dea bine la telespectatori. Recunoaște înca ca nu s-ar desparți niciodata de mobil, caci e ca o prelungire a mainii sale drepte, dar nu vede rostul DVD-urilor. A fost cam zgarcit cu declarațiile, caci se grabea sa plece în concediu.

Citește mai multe despre „fițele” elctrice și elctronice ale vedetelor numai în

Tags: