Campania ReductoStart promoveaza un stil de viața sanatos, iar mișcarea este esențiala pentru a dobândi starea optima de sanatate.
Menținerea permanenta a unei stari normale de sanatate este o proba dificila pe care fiecare dintre noi trebuie sa o treaca zilnic.
Afirmația conform careia exista o legatura foarte strânsa între un stil de viața normal și longevitate nu mai este o noutate pentru nimeni. S-a dovedit în nenumarate studii ca durata vieții unei persoane este direct influențata (pozitiv) de aspecte aparent banale precum menținerea unei greutați normale, renunțarea la fumat, consumul moderat de alcool sau eliminarea completa a acestuia, somn de 7-8 ore pe noapte, alimentație diversificata și gândita rațional și nu în ultimul rând, exercițiul fizic.
Adaptarea corpului la efort moderat, adica ceea ce inițial definea termenul „fitness”, se poate obține și menține numai printr-o creștere permanenta și progresiva a nivelului de solicitare fizica la care este supus organismul. Beneficiile sunt cu mult mai mari decât par la prima vedere, fiind atât fiziologice, cât și emoționale și sociale. Acest lucru îl poate confirma oricine merge la o sala de fitness, oricine este implicat într-o activitate sportiva.
Timpul liber este problema cea mai mare a omului modern și motivul principal pentru care acesta nu face mișcare. Totuși, soluția este la îndemâna. Daca nu reușești sa te antrenezi acasa, poți gasi în fiecare cartier cel puțin o sala de fitness. Oferta este generoasa, pentru ca și cererea este pe masura.
Fitness-ul poate fi un mod de a menține starea de sanatate, sau un sport de performanța. Condiția fizica buna se poate obține prin activitate fizica regulata.
Frecventarea unei sali de culturism și fitness este cea mai buna alegere, deoarece acolo vei gasi în același loc dotarile necesare pentru a-ți modela corpul așa cum iți dorești. Rezistența cardiovasculara la efort, forța musculara, flexibilitatea și modificarea compoziției corpului (schimbarea raportului între masa musculara și strat adipos) sunt principalele beneficii de ordin fiziologic pe care le puteți obține atunci când urmezi un program de antrenament la o sala de fitness.
În termeni populari: nu vei mai gâfâi atunci când urci scarile sau când alergi dupa tramvai, te vei putea apleca dupa un obiect mai greu fara sa te doara spatele o saptamâna, iar hainele pe care le-ai purtat acum 3 ani îți vor veni din nou bine.
Experții recomanda:
– activitate fizica de intensitate moderata timp de 30 de minute pe zi, 5 zile pe saptamâna sau mai mult.
– exerciții fizice intense timp de 20 de minute pe zi, 3 zile pe saptamâna sau mai mult.
Exercițiile fizice intense sunt exercițiile care determina creșterea pulsului (alura ventriculara) la o valoare de peste 70% din maximul ce poate atins.
Copii și adolescenții trebuie sa aiba activitate fizica de cel puțin o ora pe zi.
Exista trei tipuri de fitness:
Flexibilitatea reprezinta abilitatea de a mișca articulațiile și mușchii la capacitatea lor maxima. Gimnastica ce implica întinderea musculaturii constituie un exercițiu de flexibilitate.
Fitness-ul de tip aerobic reprezinta abilitatea organismului de a consuma oxigen în mod eficient și depinde de starea inimii a plamânilor și a mușchilor. Acest tip de fitness crește cantitatea de oxigen ce ajunge la mușchi, care le va permite sa funcționeze un timp mai îndelungat. Mersul reprezinta un tip de exercițiu aerobic.
Fitness-ul de tip muscular crește rezistența și forța mușchilor. Ridicatul greutaților și mișcari ale corpului de tipul flotarilor duc la creșterea forței musculare.
În general, se indica un program regulat de exerciții fizice, care trebuie sa faca parte din programul zilnic de activitați. Se începe cu un ritm lent și este necesar consultul medicului, în special la persoanele care nu au mai practicat activitate fizica de mult timp sau la cei cu probleme cardiace.
Activitatea fizica regulata în timpul zilei determina arderea caloriilor și menținerea greutații. Sunt inidicate activitați minore, de tipul urcatul scarilor sau mersul pe jos pe distanțe mai mari decât de obicei. Se încearca mersul pe bicicleta cel puțin o data pe saptamâna. Se pot numara pașii în timpul mersului cu un aparat numit podometru, ce se poate cumpara de la magazinele de articole sportive. Numararea pașilor poate motiva acumularea de mai multi pași.
Exercițiile fizice în mod structurat se pot face în cadrul unui club de fitness. Se alege o activitate care face placere și sa varieze acea activitate pentru a nu interveni monotonia (aerobic de 3 ori pe saptamâna, o plimbare cu un prieten, sau ridicarea de greutați în zile succesive, reprezinta un exemplu de program variat). Se indica sporturile ca volei, baschet, natația, ciclismul.
Ce activitate fizica este necesara pentru a obține o condiție fizica buna?
Beneficiul general al activitații fizice îl reprezinta îmbunatațirea starii de sanatate în general și posibilitatea de a face anumite activitați pentru o perioada mai lunga de timp (jucatul cu copii, dansul sau mersul pe jos).
Condiția fizica îmbunatațește starea de sanatate și reduce riscul de apariție a bolilor.
Beneficiile pe termen scurt includ o stare de sanatate crescuta a inimii; starea de sanatate a mușchilor, articulațiilor, a sistemului osos și arderea caloriilor.
Beneficiile activitații fizice regulate sunt reacția adecvata a organismului la stres. Persoanele care au condiție fizica buna sunt mai puțin predispuse la depresii și anxietate dacât persoanele sedentare; se îmbunatațește capacitatea de a adormi și somnul este mai bun; creșterea energiei; creșterea acuitații intelectuale – gândire rapida.
Beneficiile pe termen lung includ reducerea riscului de: moarte precoce; boala coronara; atac de cord; hipertensiune arteriala; diabet tip II; cancer de colon sau alte tipuri de cancer și obezitate.
Este necesar ca înainte de a face un program de activitați fizice sa se consulte un medic, mai ales pentru persoanele care au boala coronariana, hipertensiune arteriala, boala valvulara cardiaca sau diabet. În cazul persoanelor cu aceste afecțiuni medicul va alcatui un program de exerciții potrivit.
Înainte de începerea exercițiilor cu greutați sunt indicate cateva minute de încalzire, în care se poate merge sau alerga câteva minute și trebuie efectuate câteva exerciții de întindere a musculaturii.
Pe masura ce forța musculara crește se pot amplifica greutațile cu care se lucreaza. În anumite cazuri se schimba aspectul fizic în sensul evidențierii musculaturii. Acest lucru poate sa apara mai devreme sau mai târziu în funcție de persoana și de tipul exercițiilor.
Creșterea forței musculare se masoara prin capacitatea de a face mai multe repetiții ale exercițiilor fara a întâmpina greutate.
Exercițiile de creștere a forței musculare sunt contraindicate la persoanele cu hipertensiune, boli cardiace, sau probleme ale articulațiilor.
Moduri de a deveni mai activ
Primul stadiu al începerii activitații fizice îl reprezinta o autoevaluare. Anumite tipuri de activitate fizica pot fi contraindicate la anumite persoane, de aceea este necesar consultul unui medic în cazul în care sunt factori de risc.
Acum putem beneficia de un ajutor suplimentar, apelând la sfatul medicilor parteneri în campania ReductoStart, cea mai ampla campanie de informare asupra riscurilor obezitații ce se desfașoara la nivel național.
Medicii parteneri în campanie, provin din centre universitare din toata țara și ofera o consultație de specialitate gratuita tuturor persoanelor care s-au decis sa slabeasca sanatos.
Înscrierea în program se poate face accesând site-ul www.reductostart.ro, sau apelând Call Center-ul cu numarul de telefon cu tarif normal, 021-252.33.43.
Combinat cu un regim alimentar sanatos, cu odihna și un program de reducere a stresului, antrenamentul influențeaza esențial starea de sanatate pe termen lung. Acesta este aspectul cel mai important pe care trebuie sa-l ai în vedere, optând pentru un stil de viața sanatos!