Floarea marțiană care a BULVERSAT oamenii de știință

De: Gabriela Voicu / 17.01.2013, 12:50
Floarea marțiană care a BULVERSAT oamenii de știință
Cercetătorii de la NASA au obținut o imagine de pe planeta Marte, prin intermediul roverului Curiosity, în care se poate vedea o formă bizară asemănătoare unei flori.

Cercetătorii încă studiază o fotografie realizată de roverul Curiosity pe Marte, luna trecută, în care se vede o acumulare de minerale strălucitoare, în formă de „floare”. Imaginea a aprins imaginația pasionaților de cercetări spațiale, care au emis numeroase speculații, majoritatea legate de existența vegetației pe planeta roșie, dar și a internauților.

Curiosity a reușit să fotografieze peisaje de pe planeta Marte, dar și un obiect neidentificat, care seamănă cu o floare.

Oamenii de știință au numit obiectul „Floare marțiană”, considerand că este anorganică. Aceștia au luat în calcul și posibilitatea ca floarea să fie doar o bucată de plastic căzută de pe rover. Se pare, însă, că această ipoteză a fost infirmată.

Roci de pe Marte, fotografiate de Curiosity

Guy Webster, purtător de cuvânt la NASA, a dezvăluit că analizele inițiale confirmaseră că obiectul strălucitor este încrustat în roca marțiană, făcând parte din ea, nefiind un obiect căzut peste acea rocă.

Nu se știe încă dacă a existat sau nu viață pe Marte, dar pe planeta roșie se află cel puțin o floare – este concluzia unor comentarii de pe internet. În timp ce unii comentatori, mai romantici, sunt convinși că floarea este adevărată, alții consideră că este vorba de o simplă acumulare minerală.

Curiosity a aterizat pe Marte la 5 august 2012, NASA considerând că acest robot este cel mai capabil explorator spațial lansat vreodată. Dotat cu 17 camere și 10 instrumente științifice (între care echipament capabil să detecteze materie organică), Curiosity se deplasează pe șase roți și încă explorează suprafața panetei roșii.