Florile nu vor mai mirosi

Apropo.ro / 18.04.2008, 11:34
Florile nu vor mai mirosi
Poluarea omoara mirosul florilor eliminand urma pe care o luau albinele pentru a aduna polenul. Efectele poluarii sunt dja vazute ...

Poluarea omoara mirosul florilor eliminand urma pe care o luau albinele pentru a aduna polenul sunt de parere cercetatorii. In lume, efectele poluarii sunt deja vazute in coloniile de albine care au inceput sa nu mai functioneze ca pana cum.

Chiar daca este prea devreme pentru a determina impactul total al poluarii aerului in simbioza dintre insecte si florile polenizate, cercetatorii de la Universitatea din Virginia au demonstrat ca factorii poluanti distrug mirosul florilor.

Inainte de industrializare aroma unei flori putea fi simtita de catre albine de la mai bine de jumatate de kilometru dar acum aceasta distanta e "distrusa aproape in totalitate" e de parere Quinn McFrederick, medicul biolog care conduce acest studiu.

Oamenii de stiinta stiau de ceva vreme ca smogul altereaza mirosul florilor dar nu stiau cat de tare afecteaza polenizarea.

Daca in 1800 insectele puteau detecta polenul de la mai bine de 500 de metri acum ele de abia daca il simt cand sunt la 180 de metri de el.