Florin Călinescu: “Florica e numele mamei mele”

De: Nicoleta Nicolae / 20.11.2012, 13:58
Florin Călinescu: “Florica e numele mamei mele”
Dacă ar fi pentru o zi preşedinte, i-ar convinge pe oameni că le este alături. Dar până a ajunge acolo, ne este alături în fiecare seară de miercuri, la PRO TV. “Tanti Florica” ni-l prezintă pe Florin Călinescu în cea mai nouă postură a carierei sale- acela de femeie.

– Aţi făcut teatru, film, politică, televiziune. E ceva ce n-aţi făcut încă?
Aţi enumerat patru lucruri, dacă stăm să ne gândim că oamenii fac milioane de lucruri, vă daţi seama câte n-am făcut. Mă gândesc din ce în ce mai mult să mă apuc de testat agricultura.

– Până atunci însă, văd că testaţi rolul de femeie în „Tanti Florica”. Cum s-a născut ideea acestui sitecom? „Florica” vine de la „Florin”?
Nu, Florica vine de la numele mamei mele. Pe ea o chema Florica. Ideea i-a venit lui Andrei Boncea, eu am acceptat şi aşa s-a născut acest proiect.

Tanti Florica

– A fost greu, a fost uşor să intraţi în „pielea” unei femei?
A fost o experienţă frumoasă. Pentru mine un rol e un rol, nu contează că trebuie să interpretez o femeie sau un bărbat. Mi-a fost cu adevărat greu să intru în sutienele ei, în ciorapii ei, să- mi pun cerceii ei, să mă machiez şi să îmbrac rochiile ei. îmi dau seama acum cât e de complicat să fii femeie. Cele născute aşa, probabil au asimilat toate lucrurile astea de-a lungul devenirii lor şi nu li se mai pare o povară. Dar abia acum înţeleg de ce noi, bărbaţii, trebuie să aşteptăm atât de mult o femeie să fie gata. Şi după ce e îmbrăcată, se schimbă, şi după ce e încălţată, se descalţă şi după ce e machiată îşi reface machiajul…

– Dumneavoastră la ce vă uitaţi la televizor? Ce vă place şi ce nu?
Mă uit la sport şi la filme. Mai urmăresc din când în când şi documentare.

– Vin alegerile acum. Mai aveţi încredere în politicienii din România?
Dar n-am avut niciodată!

– Dar pe cine aţi vota fără ezitare dacă ar candida mâine?
Aş putea avea o astfel de listă, dar oamenii oneşti pe care îi avem stau deoparte de povestea asta. De asta am şi vrut să fac politică, pentru că aş fi avut încredere doar în mine.

Tanti Florica

– Ce părere aveţi despre femeile din politică? E bine, e rău?
E foarte bine, nu am niciun comentariu de făcut. Nu văd o mare diferenţă şi nu sunt misogin deloc. Dacă sunt femei care simt că sunt făcute pentru această meserie, n-au decât să o facă. Dacă e să mă gândesc la Thatcher sau la Merkel poate că ele fac lucrurile mai onest decât bărbaţii.

– Dacă aţi fi pentru o zi preşedinte, care ar fi primele trei lucruri pe care le-aţi face?
Din păcate, Constituţia nu dă dreptul preşedintelui să facă lucruri pe care eu le-aş face pentru îmbunătăţirea nivelului de trai.Aş avea grijă să conving însă oamenii că sunt alături de ei.

Nicoleta Nicolae