Florin Dumitrescu, bucătarul îndrăgostit

Apropo.ro / 25.06.2012, 06:00
Florin Dumitrescu, bucătarul îndrăgostit
Povestea de dragoste a juratului de la MasterChef este una savuroasă. Florin a cunoscut-o pe iubita lui, Cristina Sima, la o degustare de melci, dar a cucerit-o definitv cu un desert conceput special pentru ea: ”Pomme du Sima”.

– Florin, cum ai cunoscut-o pe Cristina?
Am cunoscut-o în urmă cu doi ani în grădina restaurantului Escargot. Eram Chef bucătar acolo, iar ea venise la insistenţele managerului să guste melcii gătiţi de mine. A doua zi am căutat-o pe Facebook şi am început să ne scriem. Mult. Nu a vrut să îmi dea numărul de telefon, aşadar, timp de o lună, ne-am scris scrisori virtuale. Astfel, am devenit prieteni foarte buni înainte de a deveni iubiţi.

– Ştiu că ai inventat un desert pentru iubita ta. Cum se cheama?
Pomme du Sima! Mărul lui Sima (numele ei de familie), în traducere. Este un măr în foietaj, cu scorţişoară, caramel şi frişcă cu piper. E interesantă combinaţia şi este desertul preferat al multora.

– Cum ţi-a venit ideea asta: să-i „dedici” un desert?
Vroiam să o impresionez. Eram la începuturile relaţiei noastre şi am întrebat-o ce ar trebui să contina un desert care să fie pe placul ei. Mi-a spus că adoră caramelul şi merele coapte. Era în preajma Crăciunului, perioada ei preferată din an, astfel că m-am gândit să adaug şi scorţişoară. Iar frişca cu piper este acel element-surpriză, care face desertul extrem de gustos şi special. Am încercat să creez un desert care să o reprezinte şi cred că am reuşit.

– Ce a spus Cristina atunci când l-a gustat?
A rămas fără cuvinte! Era foarte impresionată. Mi-a spus că este cel mai bun desert pe care l-a gustat vreodată. Aşadar, am avut succes, având în vedere că suntem de atunci împreună.

– Care sunt condimentele pe care le foloseşti cel mai des în bucătărie?
Îmi plac la nebunie Ienibaharul, scortişoara, chimenul, nucşoara şi şofranul. Sunt condimente puternice şi cu multă personalitate care înnobilează orice fel de mâncare.

– Dar felul tău de mâncare preferat?
Sunt un gourmand, îmi place să mănânc şi nu aş putea spune că îmi place ceva anume foarte mult. Am o slăbiciune pentru mâncărurile gătite de iubita mea şi de mama, dar e normal. Acasă nu gătesc. În general, găteşte Cristina şi o face al naibii de bine.

– Care a fost cea mai inedită reţetă pe care ai pregătit-o vreodată şi rezultatul cel scontat?
În momentul în care am schimbat reţeta de melci din restaurantul unde lucram, am introdus o reţetă creată de mine, după îndelungi testări şi combinaţii. Clienţii restaurantului au fost foarte încântaţi de gustul nou şi de cremozitatea sosului! Rezultatul? S-a umplut restaurantul, seară de seară!

– Ţi-ai deschis un restaurant. Care e specialitatea casei?
Nu mi-am deschis restaurant. Morgan La Dud este restaurantul unui cuplu foarte simpatic, iar eu sunt consultant gastronomic şi Head Chef. Este primul restaurant sub semnătura mea, dar nu va fi ultimul. Tot conceptul din bucatarie, meniul, sistemul sunt implementate de către mine, iar echipa am ales-o cu mare atenţie.Tot ce poartă semnătura mea trebuie să aibă o anumită calitate de la care nu fac rabat.

– Acum lucrezi cu doi dintre concurenţii de la „MasterChef”, Alex Petricean şi Bogdan Alexandrescu. Cum se descurcă?
Se descurcă foarte bine. I-am ales tocmai pe ei pentru că sunt foarte pasionaţi! Atât de pasionaţi încât nu obosesc deloc şi indiferent cât de mulţi clienţi avem, ei zâmbesc şi sunt în picioare, la fel de proaspeţi. Am încredere că vor deveni bucătari foarte buni şi sunt foarte mândru de faptul că au ales acest drum. Se pare că MasterChef chiar a reuşit să schimbe vieţi! Îmi place să cred că, împreună cu ei, vom reuşi să schimbăm mentalităţi şi să educam gusturi, iar asta o facem, pentru început, cu ajutorul unui meniu foarte simplu, dar gustos! Iar după ce vom avea siguranţa că avem clienţii pregătiţi pentru gusturi noi, atunci vom sofistica meniul!

– Ce ai alege între o mâncare bună şi o femeie frumoasă?
Hmmm, aş alege-o pe iubita mea şi aş duce-o să mâncăm împreună o mâncare bună.

Este omul care a fost lângă mine în orice situaţie şi cea care supportă acum tot pachetul care vine odată cu notorietatea şi, câteodată, nu e uşor. Este extrem de deşteaptă şi de şarmantă. Când am cunoscut-o, o ştia foarte multă lume din media pentru profesionalismul ei ca jurnalist şi o admiram pentru asta. Dar mai presus de orice, mă completează şi mă echilibrează.

Cristina Sima: „Îmi plac sensibilitatea lui, buna dispoziţie şi felul în care mă face să râd”

– Cristina cum e să fii iubita juratului de la „MasterChef”?
Sunt iubita lui Florin Dumitrescu, Chef şi pasionat de gastronomie. Că, între timp, a fost solicitat pentru acest show e o onoare pentru el şi o bucurie pentru mine. Dar nu schimbă cu nimic felul în care mă simt în calitate de iubită. Noi doi suntem aceiaşi. Notorietatea care i-a adus-o show-ul are părţile ei bune şi rele. Admiraţia oamenilor care l-au văzut în emisiune este normală şi flatantă, care vine odată cu noul statut. E ceva normal, pentru că a atras multe simpatii datorită perfecţionistului din el şi datorită corectitudinii. Mi-aş fi făcut probleme dacă nu era aşa. Într-adevăr, ai nevoie de puţin timp de acomodare, dar e ceva normal.

-Am înţeles că acasă tu eşti cea care găteşte…
ÎI găteam des, pentru că la restaurant nu mânca din cauza stresului, iar seara venea acasă înfometat. Acum, însă, nu mai gătesc la fel de mult, pentru că seara ne adunăm cu prietenii la Morgan La Dud şi mâncăm împreună.

– Ţi-a dat Florin sfaturi în bucătărie?
Întotdeauna învăţ ceva nou de la el. Dar niciodată nu mă corectează sau nu comentează la ceva ce am gătit eu.

– Ce fel de mâncare ştii să pregăteşti cel mai bine?
Lui îi place gulaşul gătit de mine (sunt ardeleancă) şi omleta de dimineaţă. Îmi spune că fac cea mai bună omleta din lume şi o laudă peste tot. Am o reţetă specială.

– La final, aş vrea să-mi spui ce anume te atrage cel mai mult la iubitul tău?
Corectitudinea şi pasiunea pentru ceea ce face. E un tip foarte concentrat pe meseria lui şi e de admirat. Îmi place sensibilitatea lui, buna dispoziţie şi felul în care mă face să râd. Ne completăm foarte bine şi asta e cel mai important.

Dana Popa
Foto: Victor Ciupuliga