FMI: Bătrânii vor falimenta economia mondială

De: Marian Andrei / 18.04.2012, 16:35
FMI: Bătrânii vor falimenta economia mondială
Creșterea duratei de viață va conduce la un crah financiar global, au declarat specialiștii FMI, care argumentează că sistemul de pensii existent nu va suporta o astfel de povară, deoarece longevivii nu participă la dezvoltarea economiei.

Raportul FMI subliniază că în următorii 20 de ani va crește considerabil numărul persoanelor care vor atinge vârsta de 100 de ani, în timp ce numărul tinerilor, cei care asigură dezvoltarea economică, va stagna. Se va ajunge astfel, potrivit specialiștilor FMI, ca statele dezvoltate să cheltuiască cu pensionarii, în 2050, 50% din indicele actual al PIB-ului, ceea ce va compromite sistemul financiar.

Mai mult, în raport se arată că vârstnicii consumă mai puține mărfuri și acest lucru frânează creșterea economică, economisesc mai mult, ceea ce duce la reducerea investițiilor, în ansamblu, și se folosesc mai puțin de noutățile tehnologice, ceea ce frânează progresul.

Ca variantă de ieșire din această situație, FMI propune revizuirea sistemului de pensii pe seama creșterii vârstei de pensionare și vechimii în muncă, iar ca măsuri suplimentare, FMI propune ca fondurile de pensii să formeze rezerve sau să înceapă să emită obligațiuni, care să depindă de durata vieții din țara respectivă.

Viitorilor pensionari, FMI le recomandă să își asigure bătrânețea cu ajutorul unei măsuri destul de exotice: să se asigure în cazul în care trăiesc mai mult.

Economiștii consideră că este foarte greu de prognozat succesul unor astfel de rețete, însă deocamdată nu există altele.