FMI, un creditor darnic

De: Marian Andrei / 10.07.2009, 16:29
FMI, un creditor darnic
Sefii FMI sprijina cererea unor state, intre care si Romania, privind devansarea transelor sau majorarea imprumuturilor

Cel putin 10 state din Europa de Est discuta cu Fondul Monetar International pe marginea unor pachete de finantare externa, Romania, Ucraina, Serbia, Belarus si Letonia dorind devansarea transelor sau majorarea fondurilor imprumutate, potrivit ziarului german Handelsblatt.

Publicatia citeaza surse apropiate FMI, care sustin ca sefii institutiei sprijina aceste noi acorduri, in contextul impactului crizei financiare in regiune.

Autoritatile romane au incheiat, in luna martie, un acord cu FMI pentru un program de finantare externa sustinut cu fonduri de la Fond, UE, Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Investitii si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.  Pachetul de finantare obtinut de Romania de la cele cinci foruri internationale se ridica la 20 de miliarde de euro, dintre care 13 miliarde euro de la FMI, cinci de la CE, un miliard de la BM si un miliard de euro de la BERD/BEI.

Prima transa a imprumutului de la FMI, echivalentul a cinci miliarde euro, a fost disponibila imediat dupa aprobarea acordului in Boardul Executiv al Fondului si a intrat in rezervele BNR.

Citeste mai mult despre cererea Romanie de devansare a transelor imprumutului de la FMI, la Mediafax.

 

Â