Focus: Somajul din SUA și inflația din Europa

Apropo.ro / 29.04.2002, 17:25
Focus: Somajul din SUA și inflația din Europa
Piețele financiare vor încerca, în aceasta saptamana, sa identifice în indicatorii americani și europeni o confirmare a faptului ca expansiunea economica nu este, înca, suficient de puternica pentru a justifica o majorare a dobanzilor practicate de bancile centrale în perioada imediat

Piețele financiare vor încerca, în aceasta saptamana, sa identifice în indicatorii americani și europeni o confirmare a faptului ca expansiunea economica nu este, înca, suficient de puternica pentru a justifica o majorare a dobanzilor practicate de bancile centrale în perioada imediat urmatoare, informeaza Reuters.

Indicele care masoara încrederea consumatorilor americani va furniza, astazi, un prim indiciu, însa investitorii vor acorda mai multa atenție indicelui privind activitatea industriala, care va fi publicat maine de Institutul pentru managementul achizițiilor (ISM), datelor statistice referitoare la șomaj și indicelui ISM privitor la piața serviciilor.

În Europa, Banca Centrala Europeana nu va opera, probabil, nici o modificare în privința dobanzilor sale, dar piețele așteapta, totuși, cu interes comentariile președintelui sau, Wim Duisenberg, cu privire la creșterea economica și la inflație.

„Exista multe incertitudini și oamenii încearca sa evalueze evoluția cererii finale din trimestrul al treilea”, a precizat economistul David Page din cadrul societații Investec.

„Cifra importanta va fi cea referitoare la numarul locurilor de munca create în SUA, care ne va oferi indicii privind vigoarea consumului”, a adaugat el. În ciuda surprizei provocate de creșterea economica americana din primul trimestru, de 5,8%, analiștii nu sunt convinși ca aceasta tendința este durabila, indicatorii urmand sa fie, probabil, contradictorii.

Statisticile referitoare la piața muncii se anunța ușor mai favorabile. Rata șomajului ar trebui sa ramana la 5,7% pentru luna aprilie, numarul locurilor de munca create în aceasta luna urmand sa atinga 65.000, fața de 58.000 în martie.

Din cei 22 de specialiști în titlurile Trezoreriei americane intervievați de Reuters, 12 considera ca Rezerva Federala va lua decizia de a menține dobanzile actuale cu ocazia reuniunii din luna iunie. Saisprezece prevad o majorare cu cel puțin un sfert de procent a dobanzilor pentru luna august.

În Europa, majoritatea analiștilor se așteapta la o creștere a dobanzilor în acest an. Totuși, un numar de 45 de economiști estimeaza, în unanimitate, ca BCE își va menține rata minima de refinanțare la 3,25% cu ocazia reuniunii din 2 mai.

Aceste ipoteze vor fi probabil consolidate, în zona euro, de statisticile ce vor arata o scadere a inflației într-un context de creștere moderata.

Estimarile privind inflația din luna aprilie și vanzarile cu amanuntul din februarie vor fi cunoscute azi. „În Europa, indicatorul cel mai important al saptamanii va fi cel privind inflația; ne așteptam la o încetinire a acesteia, dupa mai multe date descurajante”, a indicat Jose Alzola din cadrul CitiGroup. „Per ansamblu, cifrele din aceasta saptamana ar trebui sa arate ca economia se redreseaza treptat”, a conchis el.

ZIARUL FINANACIAR

Tags: