Fondatorii Domo au investit banii in 100 ha

De: Dragos Tanase / 29.11.2007, 11:11
Fondatorii Domo au investit banii in 100 ha
Lorand Szarvadi si Ferenc Hegedus, care au vandut afacerea Domo unui fond de investitii, pariaza acum pe constructia unui cartier rezidential la 15 km de Bucuresti.

Lorand Szarvadi (foto) si Ferenc Hegedus, care au vandut afacerea Domo unui fond de investitii, pariaza acum pe constructia unui cartier rezidential la 15 km de Bucuresti.

Fondatorii Domo, Lorand Szarvadi si Ferenc Hegedus, au investit banii din vanzarea a circa 50% din actiunile retailerului de electrocasnice intr-un teren de 100 de hectare in nord-vestul Capitalei, la 15 kilometri de centru, pe care urmeaza sa dezvolte un complex rezidential format din 1.000 de apartamente si 1.000 de vile.

Pretul terenului variaza intre 20 si 30 de milioane de euro.

"Achizitia terenului am facut-o din surse proprii, iar pentru dezvoltarea complexului rezidential vom contracta un credit bancar. Suntem in proces de selectionare a unui dezvoltator care sa intre si ca actionar minoritar in acest proiect. Tot proiectul, care se va intinde pe o perioada de circa sase ani, este de 350-400 de milioane de euro", a spus Lorand Szarvadi, chief executive officer Domo.

Szarvadi detinea impreuna cu partenerul sau Ferenc Hegedus 74,43% din Domo, prin intermediul companiei inregistrate in Cipru Dominuse Management. Fondatorii companiei au acum insa o participatie minoritara de 25% din Domo, dupa ce in vara acestui an fondul britanic de investitii Equest Investments Balkans (EIB) a preluat, prin subsidiara Lynx Property, 75% din compania Domo, intr-o tranzactie de 62,5 milioane de euro.

"Noi am primit 80%-85% din valoarea tranzactiilor, iar restul sumei se va da pe baza rezultatelor auditate din acest an", a spus Szarvadi, al carui cont s-a majorat dupa tranzactie cu peste 20 de milioane de euro.

Szarvadi vrea sa renunte si la restul participatiei pe care o detine, afirmand ca acest lucru s-ar putea intampla chiar si anul urmator, chiar daca la carma Domo va mai ramane circa doi ani.

"Exit-ul poate sa se intample mai repede de doi ani. Compania ia in calcul listarea la Bursa, dar am putea sa vindem pachetul de actiuni si unui investitor strategic", a spus Szarvadi. Tinta lui este ca Domo sa ajunga la afaceri de 200 de milioane de euro pana la sfarsitul acestui an, principalii competitori ai companiei fiind Altex si Flamingo.

Fondatorii Domo mai detin distribuitorul de materiale de constructii Eurocolor, specializat in principal pe vopsele, care va rula in acest an opt-noua milioane de euro, fata de cinci milioane de euro in 2006. Totodata, cei doi parteneri au achizitionat hotelul Best Western Balvanyos din judetul Covasna, pentru care au platit peste doua milioane de euro.

"Vom mai investi in acest hotel circa cinci milioane de euro", a spus Szarvadi care a precizat ca hotelul va fi redeschis anul urmator si va fi clasificat la patru stele.

Pana acum insa, cea mai importanta investitie a fondatorilor Domo ramane proiectul rezidential anuntat, care se va pozitiona pe piata ca un proiect destinat oamenilor din clasa medie spre high. Din ce in ce mai multi bucuresteni prefera sa-si achizitioneze o locuinta in afara Bucurestiului, ca urmare a supraaglomerarii centrului si a exploziei preturilor.

In acest context, proiectele rezidentiale raman una dintre principalele directii de investitii ale oamenilor de afaceri din Romania, generand marje de profit intre 20 si 40%. Recent, si Dan Pascariu, presedintele consiliului de administratie al UniCredit Tiriac, a anuntat ca va dezvolta, prin intermediul companiei Romfelt Real Estate, un proiect rezidential in Bucuresti in valoare de 60 de milioane de euro. Printre numele sonore din acest domeniu se mai numara Ion Tiriac, fratii Cristescu si George Copos.