Fondul de ten

Apropo.ro / 10.04.2008, 13:17
Desi este creat sa ascunda imperfectiunile fetii, fondul de ten trebuie sa aiba un aspect cat mai natural.

Alegerea fondului de ten nu este o misiune usoara precum pare. Nu ai voie sa dai gres pentru ca altfel risti sa arati ca si cum ai fi mascata de bal.

Desi este creat sa ascunda imperfectiunile fetii, acesta trebuie sa aiba un aspect cat mai natural. De aceea trebuie sa avem in vedere cateva lucruri:

1.Culoarea

In primul rand atunci cand cumparam un fond de ten acesta trebuie testat pe gat si nu pe dosul mainii. Culoarea fondului de ten o alegem in functie de culoarea de baza, care se imparte in doua tonuri:roz si ocru.

Este recomandat sa folosim doua nuante diferite dar care sa aiba aceiasi textura. Cu ajutorul culorii mai inchise se micsoreaza si contureaza fata, deci o aplicam pe maxilare, pometi, partile laterale ale fruntii, partile laterale si cocoasa nasului. Nuanta usor mai deschisa o aplicam ce centrul fetei si pe zonele pe care vrem sa le luminam-sub varful nasului, sub buza inferioara si pe partea centrala a barbiei.

2.Textura

In mare exista trei tipuri de fond de ten: fluid foarte usor, fluid pudrat si compact.

Tenul mixt– cel mai des intalnit, caracterizat prin faptul ca zona centrala a fetei, zona T (frunte-nas-barbie) prezinta pori deschisi, chiar iritati, precum si sebum in exces, are nevoie de un fond de ten cu textura usoara dar care sa aiba in acelasi timp o putere mare de acoperire si absorbire al grasimilor.

Tenul uscat-prezinta tendinta de formare prematura a ridurilor si a pistruilor. In acest caz este recomandat un fond de ten hidratant care sa previna aparitia ridurilor.

Tenul gras-este mai rar intalnit si are un luciu inestetic pe toata suprafata lui si de aceea are nevoie de o ingrijire atenta. Daca tenul tau se incadreaza in aceasata categorie, ai nevoie de un fond de ten matifiat cu mare capacitate de acoperire, de preferat cu textura semitransparenta pentru a da tenului un aspect suplu si uniform fara a incarca porii.

3.Varsta

Este foarte important sa tinem cont de varsta noastra atunci cand optam pentru un fond de ten.

Adolescentele trebuie sa foloseasca un fond de ten cat mai fluid care uniformizeaza culoarea pielii si acopera cosurile.

Dupa varsta de 25 de ani este recomandata folosirea in prealabil a unei creme hidratante si in caz de nevoie a anticearcanului.

Dupa 35 de ani tenul necesita o hidratare intensa si un fond de ten cu o textura mai plina. Anticearcanul te ajuta sa previi uscarea pielii din jurul ochilor.

Dupa varsta de 45 de ani datorita faptului ca tenul isi pierde staralucirea si devine alb ai nevoie de un fond de ten in nuante calde, blush roz sau cafeniu deschis, in functie de culoarea tenului si a parului.

Daca vrei sa ai un ten impecabil nu abuza, aplica doar cateva picaturi de fond de ten: pe nas, frunte, obraji si barbie apoi uniformizeaza cu ajutorul unui buretel special sau cu degetele.

Linia de demarcare (radacina parului, marginea barbiei) trebuie sa fie foarte bine estompate, in caz contrar va parea ca ti-ai aplicat o masca.

Batonul anticearcan poate fi aplicat fie sub fondul de ten fie peste, dar trebuie sa fie mereu cu un ton mai deschis decat acesta.

In caz ca folosesti si o pudra, ar fi bine daca aceasta ar fi utilizata doar pe zona T, pentru a nu incarca prea tare tenul.

Nu uita de factorul de protectie solara (cel putin 15) , sunt fonduri de ten care benificiaza de aceasta proprietate. Vei preveni astfel imbatranirea prematura a pielii, cauzata de razele solare.

Pe langa proprietatile cosmetice, fondul de ten actioneaza ca o bariera si iti protejeaza tenul de poluare, razele solare si de radicalii liberi!