Forbes: Facebook ar putea fi cea mai mare speculație bursieră

De: Marian Andrei / 03.02.2012, 09:55
Forbes: Facebook ar putea fi cea mai mare speculație bursieră
Facebook ar trebui să valoreze între 26 și 42,6 miliarde de dolari pe bursă, și nicidecum 100 de miliarde de dolari, potrivit Forbes, listarea companiei putând fi cea mai mare speculație bursieră a anului.

Facebook a avut venituri de 3,7 miliarde de dolari, iar o capitalizare de 75 de miliarde de dolari ar însemna că acțiunile se tranzacționează la de 20 de ori veniturile, valoare de trei ori mai mare decât cea la care se tranzacționează companiile IT care înregistrează creștere puternică, ceea ce este imposibil, întrucât este vorba de Apple, Google sau Amazon.

Dacă ar fi evaluată ca un multiplu al veniturilor, la fel ca în cazul altor giganți IT, Facebook ar avea o capitalizare de circa 26 miliarde de dolari și nu de 75 de miliarde de dolari.

Daca se ia in calcul profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare (EBITDA), compania ar trebui sa fie evaluată la aproximativ 43 miliarde de dolari.

Facebook a depus miercuri, la New York, prospectul preliminar pentru listarea companiei la bursă, operațiune prin care țintește o finanțare de 5 miliarde de dolari și ar putea atrage, potrivit estimărilor analiștilor, până la 10 miliarde de dolari.