Formula iubirii

Apropo.ro / 20.02.2004, 12:47
Formula iubirii
O scrisoare trebuie redactata întotdeauna de mana, cu stiloul, respectand bunele maniere, și... mai ales semnata. Doresc, însa, sa nu îmi dezvalui identitatea, nici macar scrisul. Fiecare dintre noi trebuie sa fie pregatit sa sacrifice mai mult decat pretinde sa-i ofere celalalt, doar

O scrisoare trebuie redactata întotdeauna de mana, cu stiloul, respectand bunele maniere, și… mai ales semnata. Doresc, însa, sa nu îmi dezvalui identitatea, nici macar scrisul. Fiecare dintre noi trebuie sa fie pregatit sa sacrifice mai mult decat pretinde sa-i ofere celalalt, doar atunci suntem pe drumul cel bun. A iubi așa cum trebuie înseamna sa poți sa ai rabdare. Sa ai rabdare pentru a iubi, pentru a crea, deoarece casnicia nu este un simplu ritual, este o creație. Pentru doi oameni care se iubesc și care nu înceteaza sa se preocupe de iubirea lor, casnicia este un nesfarșit drum de frumusețe. Sa-ți acorzi timp sa privești nesfarșitele fețe ale dragostei, în ele exista totdeauna ceva ce trebuie studiat. Frumusețea relațiilor nu presupune imediat cunoașterea desavarșita a celuilalt, sa nu știi totul pentru ca sunt înca multe alte minuni pe care le poți descoperi cu trecerea timpului. E o teorie, cu problemele ei, poate nu te vei plictisi niciodata, dar poți foarte bine sa cazi în deznadejde. Cu toate acestea, frumusețea cunoașterii incomplete este aceea care face viața îndragostiților sa fie atat de fascinanta.”
Anonima – București

Într-o zi am întalnit un învațat vestit, respectat și temut totodata de oamenii din jurul sau. Un om darz, puternic în deplinatatea înțelesurilor, desprins parca dintr-o stanca, cu o aura care impunea respect fara sa fie nevoie sa rosteasca vorbe. Îmi povestea cum s-a trezit într-o dimineața speriat de gandul ca, deși împlinise atatea lucruri lumești sau sufletești, nu avea cu cine sa le împarta, nu avea cui sa le lase moștenire. A încercat o interpretare matematica, a obținut un rezultat „cu virgula”, cum singur se amuza, a apelat apoi la o reprezentare fizico-chimica a fenomenului, a obținut o forma nedefinita, plina de energii și goluri în același timp, psihologic vorbind a gasit mult mai multe întrebari decat raspunsuri. O viața plina de succese, formata din pași exacți și calculați, decizii luate în deplin control, o viața conștienta și cumpatata, nici o secunda irosita, nici un sentiment scapat fara o examinare atenta a urmarilor, un întreg într-un echilibru deplin era luat acum peste picior de lipsa trairilor, de o parte pierduta din viața unui om. M-a rugat sa-i povestesc despre dragoste, despre emoții, sa-l ajut sa gaseasca un raspuns pentru liniștea lui. L-am rugat sa-și ia un concediu de cateva saptamani, sa doarma mai mult pentru a putea visa, sa iasa din casa pentru a regasi emoțiile iubirii în zgomotele, culorile și mirosurile naturii, sa închida telefonul și sa umble fara ținta pe strazi, sa uite de calcule și formule și, nu în ultimul rand, sa lase toate noile trairi sa-i patrunda și sa-i subjuge trupul și mintea. Nu știu ce mai este cu el. Dragostea are multe fețe, exprimari nelimitate și se întampla în trairi unice. Sa crezi ca vei gasi o formula standard ar însemna sa te pacalești, pentru ca, deși vine din afara, dragostea se afla în noi și se identifica cu trairile și sentimentele noastre unice.

Dragoș Stancu, Acasa Magazin