Frances Ondiviela, mereu tanara și frumoasa

Apropo.ro / 06.09.2005, 12:11
Frances Ondiviela, mereu tanara și frumoasa
Interpreta Maríei Julia Rodríguez din "Pisica salbatica" are peste 40 de ani, dar este la fel de frumoasa ca la 20. Reteta ei este simpla: multa îngrijire, putine excese. Pentru a întarzia, pe cat posibil, apariția ridurilor, trebuie sa respecți cateva reguli elementare de


Interpreta Maríei Julia Rodríguez din „Pisica salbatica” are peste 40 de ani, dar este la fel de frumoasa ca la 20. Reteta ei este simpla: multa îngrijire, putine excese.

Pentru a întarzia, pe cat posibil, apariția ridurilor, trebuie sa respecți cateva reguli elementare de îngrijire. Tenul se „usuca” o data cu trecerea anilor și organismul nu mai produce suficient colagen. O îngrijire deficitara a pielii sau folosirea unor produse neadecvate tipului de ten pot determina ridarea ei prematura. Abuzul de farduri, precum și folosirea unora de calitate îndoielnica duc la pierderea supleții țesuturilor și la apariția ridurilor. În cursul nopții, mai ales, pielea are nevoie sa respire, pentru ca procesul de regenerare celulara sa se poata desfașura în mod normal. Demachiaza-te foarte bine înainte de culcare și aplica o crema nutritiva sau antirid.

Tratamente moderne antirid
Astfel de tratamente presupun niște „costuri” destul de piperate, dar au avantajul unor efecte rapide, în multe cazuri chiar spectaculoase. Iata cateva dintre ele, propuse de specialiști:

* Tratamentul cu estrogen este indicat în îmbunatațirea calitații tenului și estomparea ridurilor, dar este practicat și pentru prevenirea osteoporozei.

* Tratamentele pe baza de hormoni substituitivi compenseaza pierderea estrogenilor. Efectele acestora asupra epidermei sunt, în general, benefice: pielea se tonifica, iar producerea de colagen și microcirculația sunt stimulate.

* Tratamentul cu DHEA, un hormon produs de glandele suprarenale, este o alta soluție pentru „tinerețea veșnica”. Dar, deși efectele sunt de-a dreptul miraculoase, reacțiile secundare presupun anumite riscuri.

* Pentru stoparea procesului de îmbatranire sunt recomandate și tratamentele cu melatonina.

Liftingul, o metoda eficienta
Efectul operației (recomandata persoanelor care au trecut de pragul a patru decenii de viața) este mult superior tehnicilor nechirurgicale folosite pentru atenuarea ridurilor. Întinderea tegumentului (a pielii) se numește smaslift, și este o tehnica ce acționeaza asupra structurilor subtegumentare, care au suferit schimbari cauzate de îmbatranire (depozite adipoase, mușchi, structura glandulara etc.). Prin intervenția chirurgicala se repoziționeaza mai întai aceste elemente, iar pielea acopera în mod natural noua structura a feței. Rezultatul este spectaculos, iar efectul operației este de lunga durata (circa 8-10 ani).

Și pielea corpului merita atentie
Pentru a evita lasarea pielii în zona gatului și a decolteului, trebuie sa folosești produse tonifiante cu proprietați antirid. Masajele zilnice vor atenua ridurile formate. Nu-ți neglija nici pielea corpului, care este supusa zi de zi unor „chinuri” destul de mari: expunere neprotejata la soare (soarele arde și pe strada, nu numai la plaja), neaerisire și îmbacsire – cauzate de purtarea hainelor din materiale sintetice sau prea stramte, spalarea cu apa cu un conținut ridicat de clor etc.

Pentru a putea contracara toate aceste neajunsuri, trebuie sa ai grija de pielea ta: hranește-o și hidrateaz-o zilnic și evita sa porți haine mulate din fibre sintetice. În privința menținerii fermitații pielii și a țesuturilor, îngrijirea cu produse de calitate nu este suficienta. Mișcarea este remediul „antivarsta” și trebuie practicata cu regularitate.

Somnul de frumusete
Apariția ridurilor și cearcanelor, îmbatranirea prematura, tonusul scazut, precum și lipsa poftei de viața, sunt strans legate de calitatea somnului. Pentru a se reface, organismul are nevoie de un numar suficient de ore de odihna profunda, desfașurata în condiții optime. Perturbarea calitații și duratei somnului pe termen lung are consecințe negative la nivelul întregului corp. O fața umflata dimineața, cearcane evidente sau dureri de cap sunt numai cateva din „semnalele” pe care ți le transmite organismul. Daca problemele dureaza mai mult de 4-5 luni, sistemul imunitar este afectat, iar corpul este mult mai vulnerabil la acțiunea agenților externi. În plus, capacitatea de concentrare, memoria, creativitatea și randamentul scad invers proporțional cu starea de oboseala.

Previne formarea varicelor
Daca ai o meserie care te obliga sa stai prea mult timp în picioare sau, dimpotriva, „te țintuiește” în cea mai mare parte a zilei pe un scaun, picioarele tale vor avea de suferit. Pentru a evita formarea varicelor și umflarea picioarelor, lasa cochetaria la o parte și opteaza pentru pantofi medicinali, care asigura piciorului un confort total. Folosește spray-uri sau loțiuni pentru îngrijirea picioarelor; alege produse care au proprietați relaxante și hidratante.