Franța a condamnat Google, pentru concurență neloială

Apropo.ro / 02.02.2012, 13:25
Franța a condamnat Google, pentru concurență neloială
Un tribunal comercial francez a găsit compania Google vinovată de abuz de poziție dominantă a aplicației sale Google Maps, obligand-o să plătească o amendă și despăgubiri companiei franceze de cartografiere care a dat-o în judecată.

În pronunțarea unei hotărâri, Instanța din Paris a admis, marți, o plângere de concurență neloială depusă de către Bottin Cartographes împotriva Google France și Compania mamă a acesteia, Google Inc, pentru furnizarea de servicii gratuite de cartografiere.

Instanța a ordonat Google să plătească reclamantului daune de 500.000 de euro și o amendă de 15.000 de euro.

Compania franceză oferă aceleași servicii pentru un onorariu și a susținut în tribunal că strategia Google a vizat boicotarea concurenților prin asumarea cheltuielilor, până când ar fi controlat total piața.

„Acesta este sfârșitul unei bătălii de doi ani, o decizie fără precedent”, a declarat avocatul pentru Bottin Cartographes, Jean-David-Scemmama.

„Am dovedit nelegalitatea (Google), strategia pentru a-și elimina concurenții săi… Instanța de judecată a recunoscut caracterul abuziv și necinstit al metodelor utilizate și a aprobat Companiei Bottin Cartographes toate cererile. Aceasta este prima dată când Google a fost condamnat pentru aplicația sa Google Maps”, a spus acesta.

Un purtător de cuvânt al Google Franța a declarat ca firma va face apel: „Vom contesta această decizie. Rămânem convinși că un program calitativ și gratuit de cartografiere este benefic pentru utilizatorii de Internet și pentru site-urile web”.

Google s-a confruntat și cu alte dificultăți în Franța. în luna martie, unde Agenția de Reglementare a Confidențialității datelor a impus o amendă record de 100.000 de euro asupra Companiei pentru adunarea informațiilor private din rețelele wireless nesecurizate, cu ajutorul mașinilor Google Street View.