Franta va ingheta cheltuielile publice pentru cinci ani

Apropo.ro / 25.01.2008, 10:14
Franta va ingheta cheltuielile publice pentru cinci ani
Franta intentioneaza sa inghete cheltuielile publice pentru cinci ani, a declarat premierul francez, François Fillon.

Franta intentioneaza sa inghete cheltuielile publice pentru cinci ani, masura care ar putea face parte din cel mai mare program de reforma sociala si economica din 1960 pana in prezent, a declarat premierul francez, François Fillon, citat de site-ul ft.com.

Fillon va arata, la Forumul Economic Mondial de la Davos, ca Franta "se schimba in profunzime". Discursul lui Fillon va fi primul sustinut de un premier francez la o intalnire a Forumului Economic in ultimii 25 de ani.

"Ideea este simpla: vrem sa inghetam cheltuielile publice timp de cinci ani", potrivit oficialului francez.

Guvernul a anuntat ca vrea sa elimine deficitul bugetar si sa reduca ponderea cheltuielilor in Produsul Intern Brut (PIB), in prezent cea mai mare la nivelul Uniunii Europene, de 53,5%, pe parcursul mandatului presedintelui Nicholas Sarkozy, dar nu a furnizat detalii privind modalitatea prin care va realiza acest lucru, spre nemultumirea partenerilor sai din zona euro.

Fillon a spus ca nu stie daca va fi vorba despre o inghetare in termeni reali sau nominali, nici daca va cuprinde si sectorul asigurarilor sociale.

Premierul francez a recunoscut ca Franta va elimina deficitul daca Franta va reusi sa realizeze reforme structurale fundamentale, care vor permite reducerea semnificativa a numarului locurilor de munca din sectorul public si cheltuielile guvernamentale.