Frigiditatea, (anafrodizia, anestezia sexuala sau anorgasmia feminina) a fost definita ca absenta a libidoului sau ca imposibilitate a femeii de a ajunge la orgasm in urma unui contact sexual vaginal cu un barbat. Prezenta acestei tulburari sexuale creeaza
|
|
Frigiditatea, (anafrodizia, anestezia sexuala sau anorgasmia feminina) a fost definita ca absenta a libidoului sau ca imposibilitate a femeii de a ajunge la orgasm in urma unui contact sexual vaginal cu un barbat. Prezenta acestei tulburari sexuale creeaza dificultati in viata conjugala prin absenta emotiilor erotice, a senzatiilor sexuale, la femei, facand imposibila producerea orgasmului.
Perpetuarea acestei stari poate favoriza aparitia animozitatilor intre soti, fragilizand astfel interrelatiile dintre acestia si deteriorand viata familiala.
In unele situatii, pentru a masca frigiditatea de care sufera, femeile mimeaza în timpul contactului sexual senzatia de orgasm. Frecventa frigiditatii, in functie de diversi autori, se situeaza intre 30% si 50% cu nuante si intensitati diverse în functie de caracteristicile individuale.
In functie de simptomatologie, frigiditatea a fost clasificata în:
1.Frigiditatea totala sau completa, caracterizata prin absenta oricarui impuls sexual vizavi de barbati, contactul sexual avand un caracter aproape mecanic si efectuandu-se in lipsa oricarei senzatii erotice.
2. Frigiditatea incompleta, definita ca acea forma clinica in care exista dorinta sexuala, dar nu se intensifica in timpul contactului sexual si nu se obtine astel niciodata orgasmul.
3. Frigiditatea partiala, caracterizat printr-o sexualitate normal, dar cu imposibilitatea de a ajunge la orgasm vaginal, obtinandu-se insa o stare de satisfactie asemanatoare orgasmului, in urma excitarii indelungate a organelor genitale externe si in special a clitorisului.
Cam 25% din femei sunt nesatisfacute in viata sexuala. Deseori frigiditatea traduce un conflict interior pe care exploararea psihanalitica pretinde a-l preciza, dramatiza si rezolva.
„Ce se intampla, doctore?”