Friptură de vită a la Sorin Bontea

Apropo.ro / 26.12.2012, 06:00
Friptură de vită a la Sorin Bontea
Toată lumea ştie cum se fac sarmalele sau friptura de porc, astfel că, în cele ce urmează, Sorin Bontea va face câteva sugestii pentru o masă de sărbătoare altfel.

Sunt persoane care nu consumă carne de porc nici chiar de Crăciun, iar alternativa poate fi interesantă.
Pentru cei ce vor să surprinda la masa de Crăciun cu un meniu aparte, recomand o supă de fructe de mare în deschidere, o friptură de vită cu salată ca fel principal, iar ca desert un mousse de ciocolata albă şi neagră.
Pentru reţeta de friptură de vită avem nevoie de antricot sau vrăbioară (cantitatea depinde de numărul de invitaţi, însă aveţi grijă să pregătiţi cam 200-250 g/persoană).
Carnea de vită se dă cu sare şi piper şi se pune pe grătar numai cât să „ia faţă”. Apoi se unge bine de tot cu muştar (Dijon sau clasic, dupa preferinţă). Într-o tavă se face un pat de legume din: ceapă, morcovi, ţelină, toate tăiate cuburi, boabe de piper, foi de dafin. Peste acest pat de legume se aşază carnea. Se pune puţină apă în tavă şi puţin vin rosu. Se dă la cuptor, cu focul puţin mai mare pentru a prinde crustă, dupa care se acoperă tava cu folie de aluminiu şi se dă focul foarte mic. Se lasă la cuptor până când carnea devine foarte fragedă, iar asta depinde foarte mult şi de tipul de cuptor folosit. La final, carnea trebuie să se topească în gură, să nu fie foarte uscată. Friptura se aşază pe un fund de lemn, pe masă, şi se taie în faţa invitaţilor. Puteţi pune în farfurie, lângă bucata de carne, şi legumele din tavă, pentru cei cărora le plac. Lângă această friptură merge orice salată verde, dar, atenţie, evitaţi să aşezaţi ca garnitură lângă aceasta cartofi sau orez. Poftă bună, atenţie la excese şi sărbători frumoase!