Fulgi de nea la microscop (Foto)

De: Gabriela Voicu / 21.01.2013, 13:23
Oamenii de știință din Maryland, SUA, au utilizat un microscop electronic pentru a obține câteva imagini macro cu fulgi de nea.

Cercetătorii de la Beltsville Agricultural Research Center din Maryland au utilizat un microscop electronic răcit la -170 de grade Celsius pentru a surprinde o serie de imagini macro spectaculoase cu fulgi de zăpadă.

Fulgii de nea se formează când o picătură de apă se transformă într-o particulă de gheață. Vaporii de apă se condenseză, iar particula de gheață dezvoltă rapid diverse forme, în funcție de temperatură.

Acestea pot fi haxagonale, ca niște cristale care au ramuri, dar există și unele în formă de stea, care apar când temperatura este în jur de -2 sau -15 grade Celsius.

Vezi mai multe imagini

Fulg de nea (macro)

Hidrologii au expicat că fulgii de nea pot determina cantitatea de apă conținută de pătura de zăpadă, pentru a afla ce rezerve de apă există în țară și cum să protejeze lumea de inundații.

Zăpada naturală este mai rigidă și are structuri mai variate decat cea artificială, conchid oamenii de știință în urma studiului. Mai important decât aspectul lor, însă, este felul în care afectează viața.